HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Antwerpen: iPadklassen op middelbare scholen
06-08-2012
Scholieren krijgen via internet toegang tot meer dan 40.000 applicaties met een pedagogische inslag.
Het Stedelijk Secundair Onderwijs Antwerpen zet in op digitaal onderwijs en koopt voor elke vestiging een mobiele iPadklas. De leerlingen zullen betrokken worden bij het kiezen van het juiste lesmateriaal uit het enorme aanbod aan applicaties. Op die manier vormen leerlingen en leerkrachten samen een expertisenetwerk. Er wordt naar gestreefd op termijn individuele leerlijnen voor alle leerlingen mogelijk te maken.

Schepen voor onderwijs Robert Voorhamme schreef in De school is van iedereen over de overstap naar digitaal onderwijs, het Stedelijk Onderwijs brengt dit in de praktijk en wil op termijn al haar scholen digitaliseren. Enerzijds om de leermotivatie van leerlingen te verhogen, anderzijds om beter ter werken aan talentontwikkeling. Dit digitaliseringsproces zal in fases worden ingevoerd.

Het Stedelijk Onderwijs zorgt voor een mobiele iPadklas in elke secundaire school. Zo'n klas bestaat uit 20 tot 25 gebruiksklare toestellen met harde behuizing, een server en Airport Express voor internettoegang, en een Apple tv-toestel waarmee interactief beelden geprojecteerd kunnen worden via een beamer of televisietoestel. Projectpartner Digipolis staat in voor de aankoop en zal samen met Stedelijk Secundair Onderwijs de technische implementatie uitvoeren.

De iPadklas kan binnen en buiten de school gebruikt worden, de schoolteams kunnen zelf bepalen op welke manier dat vorm krijgt. Elke deelnemende school organiseert een eigen proeftuin waarin ze onderzoekt hoe de school en het team een combinatie kan maken tussen werken, leren en innoveren.

Er zijn meer dan 40.000 applicaties met een pedagogische inslag van het net te plukken. Het uitzoeken van dit lesmateriaal is een grote uitdaging. Om ook de leerlingen te betrekken bij dit digitaliseringsproces, worden zij mee ingeschakeld om te onderzoeken welke apps bruikbaar zijn in de les. Een groot voordeel is dat apps meestal een zeer intuïtief karakter hebben waardoor er geen tijd verloren zal gaan aan opleidingen voor het gebruik ervan.

Een school die vorig jaar een proefproject startte met de integratie van iPads in de lessen, is het Lyceum Deurne. De leerlingen en leerkrachten konden er in diverse lessen als eerste de mogelijkheden en voordelen van de tablets ontdekken. Door de aankoop van iPads voor elke school wil het Stedelijk Secundair Onderwijs de toepassing in het leerproces verder ontwikkelen en uitrollen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie