HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OCLC beveelt Open Data Commons Attribution Licentie aan voor WorldCat-data
07-08-2012
OCLC laat in een persbericht weten de Open Data Commons Attribution Licentie (ODC-BY) aan te bevelen voor instellingen die de data van hun bibliotheekcatalogi online zouden willen openstellen.
'Deze open data licentie geeft gebruikers de middelen om aan WorldCat ontleende data beschikbaar te stellen op een manier die overeenkomt met de gemeenschapsregels van het coöperatief zoals die zijn vastgelegd in de “WorldCat Rights and Responsibilities”. Data kunnen vrijelijk worden gedeeld mits wordt voldaan aan bronvermelding en aan OCLC’s verzoek dat degenen die gebruikmaken van de aan WorldCat ontleende data zich houden aan de gemeenschapsregels,' zo stelt OCLC.

'Veel bibliotheken onderzoeken op dit moment manieren waarop zij hun bibliografische beschrijvingen beschikbaar kunnen maken, zodat ze kunnen worden hergebruikt en beter worden geïntegreerd in de bredere webomgeving,' zegt Jim Michalko, vicepresident van OCLC Research Library Partnership, dat toezicht heeft gehouden op de discussies over OCLC’s licentiebeleid. 'Bibliotheken willen misschien catalogusdata publiceren als linked data, als MARC 21 of als MARCXML. Voor een OCLC lidinstelling kunnen deze records vaak data bevatten die zijn ontleend aan WorldCat. Door de koppeling aan een verwijzing naar de gemeenschapsregels zoals vastgelegd in de “WorldCat Rights and Responsibilities” vormt de ODC-BY licentie een goede manier om records beschikbaar te stellen, die overeenkomt met de coöperatieve aard van OCLC catalogiseerdiensten,' aldus Michalko.

Het VIAF-project (Virtual International Authority File) en de recente toevoeging van gelinkte data van Schema.org aan WorldCat.org-records zijn beide mogelijk gemaakt onder de ODC-BY licentie, zo stelt OCLC.
OCLC zal de ODC-BY-licentie ook gebruiken wanneer aanvullende sets data van WorldCat worden vrijgegeven, inclusief toekomstige linked data-projecten.

Dawn Hale, hoofd technische diensten aan de Johns Hopkins Universiteit: 'OCLC’s bevestiging van de Open Data Commons Attribution License (ODC-BY) voor bibliotheken die hun catalogi op het internet willen vrijgeven is een beleid dat onze collectieve coöperatief gevormde metadata ondersteunt, door het een levendig deel van het hedendaagse ecosysteem te laten zijn terwijl mensen kunnen innoveren met nieuwe manieren van gebruik en hergebruik.'


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie