HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OCLC: bibliotheekgebruik zal aanzienlijk veranderen
15-08-2012
Het bedrijf deed onderzoek naar trends en veranderingen in prioriteiten bij Nederlandse bibliotheken.
Uit een enquête door OCLC, in het afgelopen voorjaar gehouden onder 152 Nederlandse bibliotheekmedewerkers, blijkt dat een meerderheid van de bibliothecarissen die reageerden denkt dat het bibliotheekgebruik aanzienlijk zal veranderen. Vrijwel iedereen verwacht in het komende jaar een toename van online bezoek. En ongeveer twee derde voorziet in de komende vijf jaar een verandering in de primaire reden om de bibliotheek te bezoeken.

De toename van online bezoeken die wordt verwacht bij 85% van de bibliotheken contrasteert met de voorziene geringere groei van fysieke bezoeken in de komende twaalf maanden: 22 %. Gebruikers rekenen nog steeds op bibliotheken voor hun informatie, maar gaan daarvoor niet meer per se fysiek naar hun bibliotheek.

Ook de belangrijkste reden voor bibliotheekgebruik zal, volgens 64% van de medewerkers, in de komende vijf jaar veranderen. Toegang verkrijgen tot de databases/journals is in 2017 de belangrijkste reden, op dit moment is dat volgens het onderzoek nog het raadplegen of lenen van fysieke boeken of materialen.

Als bibliotheekcoöperatief start OCLC regelmatig onderzoeken en themastudies om bibliotheken te helpen kwesties en trends te begrijpen die het bibliotheekvak beïnvloeden en die behulpzaam zijn bij het maken van toekomstplannen. Eric van Lubeek, managing director van OCLC EMEA: ‘Dit is de eerste keer dat we speciaal onder de Europese bibliotheken een onderzoek hebben uitgevoerd, zodat we het rapport konden richten op de bevindingen die relevant zijn voor dit deel van de wereld’.

Volgens de studie behoren tot de topprioriteiten waar bibliotheken hun activiteiten op richten, het leveren van e-content, digitalisering, zichtbaarheid van de bibliotheekcollectie, samenwerken met de lokale gemeenschap en het aantonen aan haar financiers van de waarde van de bibliotheek. Openbare bibliotheken richten zich daarbij vooral op zichtbaarheid en het vormen van samenwerkingsverbanden in hun gemeenschap, terwijl voor de academische bibliotheken met name eCollections/eBooks hun eerste prioriteit is.

Sociale media zijn nog niet zo populair onder bibliotheekmedewerkers als wellicht gedacht wordt: 31% van hen gebruikt Twitter om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in het bibliotheeklandschap, slechts 22% noemt Twitter in zijn topdrie. De meest in de topdrie van belangrijke informatiebronnen genoemde manieren zijn het lezen van vakbladen (78%), gesprekken met collega’s (72%) en lezen van websites (41%).

Bovenstaande cijfers komen van het Nederlandse onderzoek, waar 152 bibliotheekmedewerkers aan deelnamen, zowel van academische als openbare bibliotheken. Veertig procent van de respondenten is werkzaam in academische biblliotheken, 27 procent in openbare bibliotheken en 20 procent in speciale bibliotheken.

OCLC heeft het onderzoek dit voorjaar ook uitgevoerd onder Britse en Duitse collega’s, en in het najaar van 2011 onder Amerikaanse collega’s. De rapporten van al deze onderzoeken zijn hier te vinden.

Voor de belangrijkste uitkomsten van het Nederlandse OCLC-onderzoek, getiteld Nederlandse bibliotheken: Prioriteiten en perspectieven in vogelvlucht, zie hier (PDF)


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie