HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
OCLC stelt bibliografische linked data beschikbaar
17-08-2012
Het betreft een downloadbaar bestand van de miljoen meest voorkomende werken in WorldCat.
OCLC heeft bibliografische linked data beschikbaar gemaakt voor de meest voorkomende werken in WorldCat. Dit downloadbare bestand – dat bijna 1,2 miljoen bronnen vertegenwoordigt – bevat ongeveer tachtig miljoen linked data ‘triples’, de term voor de relatie op het diepst mogelijke niveau tussen afzonderlijke delen van informatie.

Richard Wallis, technology evangelist OCLC: ‘Dit is een belangrijke stap voor bibliotheken en linked data. Organisaties die linked data diensten willen ontwikkelen, kunnen met deze dataset experimenteren voordat ze een volledige ontwikkeling opstarten. Ze zullen ook nieuwe diensten kunnen onderwerpen aan een stresstest met een zeer grote en belangrijke set actuele linked data van bibliotheken. We kijken met grote belangstelling uit naar wat mensen zullen doen met deze data.’
De linked data zijn beschikbaar als RDF-serialisatie en gebruiken zowel de Schema.org ontologie als bibliotheekuitbreidingen op Schema.org waar OCLC het afgelopen jaar met leden en partners aan gewerkt heeft. Ze zijn beschikbaar onder een ODC-BY licentie, in één enkel, gecomprimeerd (GZip) bestand van 1 GB, die hier kan worden gedownload.

Hoewel WorldCat bibliografische records bevat voor meer dan 275 miljoen items, is ervoor gekozen om de meest voorkomende materialen te selecteren voor deze release, zodat het bestand een beheersbare omvang houdt. Jeff Young, de OCLC Research architect van de software die veel aan de opzet werkte die nodig was voor het genereren van de linked data: ‘Om geselecteerd te worden moest een bron in bezit zijn van ten minste 250 bibliotheken. Dit leek ons een goede balans tussen breed bruikbare data en een redelijke beheersbaarheid voor de meeste gebruiksvormen.
OCLC verwacht dat het bestand bruikbaar zal zijn als een bron van onbewerkte data. Informatie over werken, auteurs en uitgevers kan in deze opzet veel makkelijker worden afgesplitst en opnieuw gecombineerd. Hierdoor hebben we een geweldig instrument voor onderzoekers in bibliotheekwetenschap, en voor hen die cultureel, historisch, sociologisch of ander onderzoek willen doen op basis van de rijke data die bibliotheken al decennia lang in WorldCat laden.’

In juni van dit jaar voegde OCLC Schema.org tags toe aan WorldCat.org records, waarmee de manier werd verbeterd waarop bibliotheekinformatie in zoekmachines wordt gepresenteerd. OCLC heeft ook linked data bronnen ontwikkeld voor het Dewey Decimal Classification System, FAST (Faceted Application of Subject Terminology) en de VIAF (Virtual International Authority File) dienst. De publicatie van deze 1,2 miljoen records als linked data is de volgende stap in OCLC’s strategie voor linked data.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie