HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen ziet aantal uitleningen stijgen
17-08-2012
In de eerste zeven maanden van het jaar waren het er 20.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar.
De vijf vestigingen van de Bibliotheek Dalfsen-Nieuwleusen hebben in de eerste zeven maanden van dit jaar omstreeks 20.000 boeken meer uitgeleend dan in diezelfde periode in 2011, zo bericht De Stentor. Er werden in totaal 224.402 boeken uitgeleend (vorig jaar waren het er 202.318).

Margot Boesenkool van de bibliotheek verklaart de uitleencijfers uit eerder ingezet beleid: ‘In Dalfsen richten we ons op de gezinnen en de welvarende genieters. Die hebben specifieke wensen.’ Dat betekent meer thrillers en minder Mulisch in de collectie. ‘Lezers willen actualiteit. De twintig procent die wel een boek van Mulisch wil lezen reserveert hem nu.’
De afgelopen jaren stond klantenbinding hoog op de agenda: vestigingen werden heringericht, zelfbediening werd ingevoerd en de openingstijden werden verruimd. Boesenkool: ‘Er moest echt wat gebeuren, na 2000 stonden we er echt slecht voor’. En er gebeurde ook wat, zo valt te lezen op de website van de bibliotheek.

´In 2008 heeft de bibliotheekstichting het roer totaal omgegooid. Nieuwleusen was de eerste pilotbibliotheek in Overijssel waar een nieuw concept, gebaseerd op ervaringen uit winkels, is neergezet. Al snel volgden Dalfsen, Lemelerveld en Oudleusen. Inmiddels hebben bijna 30 bibliothekenvestigingen in Overijssel zich aangesloten bij de nieuwe bibliotheekformule. (…)

Onlangs is er onderzoek gedaan onder gebruikers van vier heringerichte bibliotheken (Holten, Oudleusen, Schalkhaar en Zwolle-Zuid) en de eindconclusie is dat de bezoekers zeer te spreken zijn over de nieuwe Bibliotheekformule. Ruigrok/Netpanel heeft het onderzoek, getiteld De bibliotheek staat goed te boek, uitgevoerd. De voornaamste conclusie uit het onderzoek is dat de toegankelijkheid, beleving en service goed aansluiten bij de wensen en behoeften van de gebruiker.’

Maandelijks wordt er gekeken naar de resultaten van de heringerichte bibliotheken, met name welke de grootste stijging van uitleningen ten opzichte van dezelfde maand in het jaar daarvoor realiseerde. De top drie in uitleningen van juli ziet er zo uit: 1. Bibliotheek Nieuwleusen (resultaat 143 % t.o.v. 2011), 2. Bibliotheek Dalfsen (140,8 % t.o.v. 2011), 3. Bibliotheek Lemelerveld (127.8% t.o.v. 2011).

Zie ook dit eerdere bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie