HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
KB: eerste 500 oude drukken online
20-08-2011
De gedigitaliseerde oude boeken zijn voor iedereen in Nederland toegankelijk.
De eerste resultaten van de samenwerking tussen de Koninklijke Bibliotheek en het Britse ProQuest zijn sinds 16 augustus online, zo bericht de KB. De eerste 500 oude drukken vormen een doorsnede van wat de bewoners van de Nederlanden in de zestiende eeuw zoal bezighield: de Nederlandse opstand, godsdienstige geschillen, maar ook amoureus tijdverdrijf. Uiteindelijk zal ProQuest zo’n 50.000 bijzondere drukken tot 1700 uit de KB digitaliseren.

Zo zijn met deze eerste release bijvoorbeeld ruim veertig edities van berijmingen van de psalmen van koning David online gebracht. In de vroegmoderne tijd waren vooral de bewerkingen van de gereformeerde predikant Petrus Dathenus zeer in trek. Dankzij ProQuest is nu een tiental uitgaven van hem online te vergelijken, waaronder enkele unieke edities.

De website is te doorzoeken op de normale elementen als auteur en titel, maar er kan ook gekeken worden of er portretten, kaarten of illustraties in de gescande boeken zitten. Nauwkeurige, zuivere afbeeldingen van band en inhoud zorgen ervoor dat Early European Books de mogelijkheid biedt online een goede indruk te krijgen van het oude boek. Wetenschappers die oude drukken bestuderen krijgen hiermee een belangrijk onderzoeksinstrument in handen. Door de prachtige, goed leesbare afbeeldingen is Early European Books aantrekkelijk voor iedereen die geïnteresseerd is in deze periode.

Door de samenwerking met ProQuest realiseert de KB een deel van haar ambitie om alle Nederlandse boeken, kranten en tijdschriften vanaf 1470 te digitaliseren. ProQuest scant het materiaal in de KB zelf en stelt de resultaten gratis toegankelijk voor iedereen in Nederland.

Zie ook de berichten hierover, hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie