HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Maaseik promoot het stripverhaal
22-08-2012
Een twintigtal strips wordt in de kijker gezet.
De Bibliotheek Maaseik (Vlaanderen) is deze week een actie begonnen, Ontdek de strip. In het kader daarvanworden twintig striptitels in de kijker gezet. Wie tijdens de actieperiode (die tot 22 september loopt) een van deze strips leent, maakt kans op een stripprijs ter waarde van 25 euro.

Zoals de bibliotheek het stelt op haar webste (die een overzicht laat zien van de twintig titels): ‘Strips zijn er voor kinderen. Strips laten zich heel gemakkelijk lezen. Strips zijn gewoon maar wat plaatjes achter elkaar, zonder diepgang. Strips kunnen grappig zijn, maar kunnen niet de emoties oproepen die een roman wel kan. In een stripverhaal kan je je nooit echt helemaal verliezen. Een strip lees je ter ontspanning en ben je zo weer vergeten...

Er bestaan nog al wat misverstanden over strips - want voor alle duidelijkheid: dat zijn de uitspraken hierboven - maar gelukkig krijgt dat clichébeeld van de strip als minderwaardig leesvoer de laatste jaren heel wat tegenwind. Er was de opkomst van de graphic novel en er waren nationale acties zoals De andere strip, en ook in de bibliotheek van Maaseik nemen we strips serieus.

Want strips kunnen zelf ook serieus zijn, complex, ontroerend, bevreemdend, diepzinnig of gelaagd. Bij sommige strips zijn de plaatjes ware kunstwerken, andere hebben dan weer een ijzersterke plot of een rijke thematiek. Het beeldverhaal is immers een unieke manier om dingen te vertellen, niet beter of slechter dan een roman of een film.’

Reden voor de bibliotheek om de aandacht te vestigen op een twintigtal strips, die zij stuk voor stuk ziet als een ‘goede ambassadeur van hoe de strip een volwassen kunstvorm is geworden'.

Aan de actie is een prijsvraag gekoppeld waaraan kan worden meegedaan door de betreffende strips te lenen; deelnemen is ook mogelijk via de Facebookpagina van de bibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie