HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Online tentoonstellingen over Europese televisiegeschiedenis
23-08-2012
Onlangs zijn aan de website euscreen.eu online tentoonstellingen toegevoegd over de Europese televisiegeschiedenis.
De online tentoonstellingen maken het mogelijk om op innovatieve wijze door de collectie, bestaande uit talloze items uit de Europese televisiegeschiedenis, te struinen, zo stelt Beeld en Geluid in een persbericht.

Het EUscreen-project stelt duizenden items uit de Europese televisiegeschiedenis gratis ter beschikking via www.euscreen.eu en via het Europese erfgoedportaal Europeana. De nieuwste toevoeging zijn de online tentoonstellingen.

De fragmenten uit de Europese televisiegeschiedenis gaan terug tot 1907 en geven een uniek beeld van onze samenlevingen, culturen, dagelijkse zorgen, feesten en gebruiken. Onderzoekers en omroepmedewerkers uit 19 landen hebben voor de tentoonstellingen een selectie gemaakt uit de collectie van EUscreen. Deze collectie televisiegerelateerde video’s, foto’s en documenten bestaat uit duizenden items van grote omroepen en archieven uit heel Europa. Op basis van de selectie zijn tentoonstellingen gecreëerd over onderwerpen als: historische gebeurtenissen, politiek, lifestyle en consumerism, kookprogramma’s en mode. Deze eerste tentoonstellingen bieden over de grenzen heen links tussen de verschillende collecties en trends.
In een later stadium zullen ook bezoekers van de website zelf tentoonstellingen samen kunnen stellen.

Verder creëerde Dana Mustata, onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, een tentoonstelling die de Europese televisiegeschiedenis vanuit een vergelijkend internationaal perspectief visualiseert, zo meldt Beeld en Geluid in het persbericht.
Masterstudenten architectuurgeschiedenis aan de Vrije Universiteit Amsterdam maakten tentoonstellingen met televisiefragmenten uit 60 jaar Nederlandse televisie die illustreren hoe Nederlanders door de jaren heen anders zijn gaan wonen.

Nederland wordt binnen EUscreen vertegenwoordigd door vier partijen. De Universiteit Utrecht coördineert de internationale samenwerking, met technische en inhoudelijke partners en omroeparchieven uit 19 verschillende landen. Het Nederlands Instituut van Beeld en Geluid zorgt binnen het project voor de publicatie van tv-materiaal van de Nederlandse publieke omroepen. Ook de Universiteit Maastricht levert onderzoekscapaciteit. Het Amsterdamse softwarebedrijf Noterik, tenslotte, is verantwoordelijk voor de vormgeving en bouw van de website in samenwerking met de Finse Aalto-universiteit.

Zie voor de online tentoonstellingen hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie