HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekenverkoop Vlaanderen daalt flink in eerste halfjaar 2012
28-08-2012
De boekenverkoop in Vlaanderen is tijdens de eerste zes maanden van 2012 behoorlijk gedaald, zo blijkt uit de halfjaarlijkse verkoopcijfers, die vandaag werden gepresenteerd door Boek.be en GfK Retail and Technology Benelux. De organisaties noteren voor het eerste halfjaar van 2012 zowel in omzet als afzet een daling van 6 procent.
De daling valt waar te nemen bij alle verkoopkanalen. Alleen online winkels en de grootwarenhuizen kunnen de schade nog enigszins beperken, aldus Boek.be, de confederatie van de belangenverenigingen van het Vlaamse boekenvak.. 

De omzetdaling van -6 procent ten opzichte van vorig jaar komt neer op een omzet van bijna 87 miljoen euro en een afzet van 7 miljoen boeken. Vergeleken met dezelfde periode in 2009 is het beeld minder somber en is er slechts sprake van een daling van -2,5 procent. Boek.be stelt dat de eerste helft van 2011 een sterke opleving van de boekverkoop te zien gaf dankzij de verschijning van enkele goed verkopende titels in die periode. Hierdoor is het verschil met het eerste halfjaar van 2012 zo opvallend groot, aldus Boek.be.

De grootste omzetdaling valt waar te nemen in het genre non-fictie informatief: min 8 procent. Strips blijven het goed doen in Vlaanderen. Met een stijging van 1,5% in omzet houden de strips goed stand in een dalende markt.
In de Vlaamse Top 20 staan maar liefst drie titels van de tv-kok Jeroen Meus. Fictie doet het in deze Top 20 met slechts zeven titels niet zo goed, zo stelt Boek.be vast.

In tegenstelling tot vorig jaar tekent de verkoop via de internetwinkels geen stijging op, maar wel een lichte daling van -0,9% in omzet. De grootwarenhuizen weten de schade te beperken (+0,5%) maar de boekhandels krijgen een behoorlijke klap: -6,5%.

Boek.be zet de cijfers ook af tegen die in het buitenland. Duitsland (-2,6%), Frankrijk (-4,2%), Oostenrijk (-0,8%) en Zwitserland (-0,4%) dalen eveneens, maar minder hard dan de mediterrane landen Spanje (-11,8%), Portugal (-8,8%) en Italie (-7%). Nederland doet met een daling van -10% in het eerste halfjaar van 2012 niet onder voor de Zuid-Europese landen. 'In Nederland staat het boekhandelskanaal sterk onder druk. Tegelijk stijgt de verkoop van e-books jaar na jaar in Nederland,' aldus Boek.be.
Ook in Vlaanderen stijgt de verkoop van e-books. In vergelijking met de eerste zes maanden van 2011 verdubbelde de verkoop van e-books in het eerste halfjaar van 2012. Dit betekent een aandeel van 0,6% in de totale boekenverkoop. Goed voor een omzet van € 524.000. Opvallend noemt Boek.be dat de gemiddelde prijs voor een e-book sterk is gedaald. Van gemiddeld € 13,90 in 2011 naar gemiddeld € 9,70 de eerste helft van dit jaar. 83% van alle verkochte e-books titels zijn fictie-uitgaves.

Boek.be stelt concluderend: 'Er wordt in Vlaanderen vandaag minder geld aan boeken besteed. Het is duidelijk dat het algemene crisisklimaat en het gebrek aan vertrouwen bij de consument in de afloop van de crisis ook de boekenliefhebber tot een voorzichtig aankoopbeleid aanzet en ervoor zorgt dat de knip op de portemonnee blijft. Hopelijk zet de licht positieve trend van de maand juni zich voort en kan het nieuwe boekenaanbod van het najaar de lezer meer bekoren.'

Het volledige cijfermateriaal is hier (PDF) na te zien.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie