HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Genomineerden Meest Duurzame Bibliotheek bekend
04-09-2012
De bibliotheken van Groningen, Kennemerwaard en Dommeldal zijn de drie finalisten die in aanmerking komen voor de titel Meest Duurzame Bibliotheek van Nederland.  
Groningen is op de shortlist beland vanwege twee sterke initiatieven: het Duurzaamheids Informatieplein en de Digitale Etalage Duurzaamheid. Kennemerwaard dankt de uitverkiezing aan het Groen Informatie Platform in de vestiging te Castricum, waarvan het broertje in Heerhugowaard binnenkort ten doop wordt gehouden. Daarnaast kan Kennemerwaard bogen op het Digitaal Centrum voor Natuur- en Milieueducatie. Kandidaat drie, Dommeldal, maakte vorig jaar de Maand van de Duurzaamheid tot een inspirerende en succesvolle activiteit die veel aandacht kreeg.

Duurzaamheid is een breed begrip dat nadere afbakening behoeft. Bij de keuze van de Meest Duurzame Bibliotheek van Nederland hanteert de jury, onder voorzitterschap van Marion Mertens, als voornaamste criterium de vraag welke bibliotheken op een originele en bij voorkeur structurele manier een positieve bijdrage leveren aan de publieke bewustwording van het belang van duurzaamheid. Er wordt niet zozeer gekeken naar energiezuinige en goed geïsoleerde bibliotheekgebouwen. Ook belangrijk uiteraard, maar wanneer die factoren de doorslag zouden geven, zouden pasgebouwde vestigingen onevenredig in het voordeel zijn ten opzichte van oudere gebouwen. Door de nadruk te leggen op de informatiefunctie van de bibliotheek maakt iedereen kans.

Over enkele weken kunt u op deze plek uitvoerige portretten tegemoetzien van de drie genomineerden en hun praktische benadering van het thema duurzaamheid .

De winnaar wordt bekendgemaakt tijdens de feestelijke verkiezingsbijeenkomst op woensdag 24 oktober in het Beatrix Theater te Utrecht, waar door Bibliotheekblad ook de naam van de Beste Bibliotheek Van Nederland 2012 zal worden onthuld.


De verkiezing Beste Bibliotheek (en Meest Duurzame Bibliotheek) van Nederland 2012 wordt mede mogelijk gemaakt door de volgende sponsors:

Logo Swets  Logo Biebsystemen
Logo Ilge  Logo NBD Biblion


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie