HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bevolking organiseert zelf 'People's Library' tijdens sluiting bibliotheken Seattle
04-09-2012
Toen The Seattle Public Library zich onlangs genoodzaakt zag vanwege bezuinigingen een week lang de deuren te sluiten van al haar vestigingen, besloot een groep mensen uit Seattle dan maar zelf een week lang een bibliotheek open te houden, die ze de 'People's Library' noemden.
The Seattle Public Library besloot tot de sluiting vanwege een bezuiniging van 613.000 dollar. Door vanaf 27 augustus tot en met 3 september de deuren van al haar 27 vestigingen gesloten te houden, waardoor aan 620 werknemers voor een week geen loon betaald hoefde te worden, realiseerde de Bibliotheek Seattle de bezuiniging.

Mede onder impuls van studente Yates Coley ontstond vervolgens vanuit de lokale gemeenschap het initiatief om toch een bibliotheek open te houden, de 'People's Library'. Deze openluchtbibliotheek, bestaande uit ruim 1000 boeken en een wireless hotspot met verschillende laptops, functioneerde een week lang in Central District, voor de deuren van de gesloten bibliotheekvestiging Douglass-Truth, zo meldt de Columbia Daily Tribune. De People's Library was van 27 augustus tot en met 2 september geopend van 09.00 tot 19.30 uur.

Yates Coley vertelt tegenover My Northwest dat het idee voor de zogenoemde 'pop–up library' pas ontstond een week voor de voorgenomen sluiting van de filialen van The Seattle Public Library. Binnen korte tijd waren er ruim 1000 boeken gedoneerd, niet alleen door particulieren, maar ook door verschillende boekhandels. Zoveel zelfs dat de initiatiefnemers op 1 september op hun weblog aangaven geen nieuwe boeken meer nodig te hebben. Gedurende de dagen dat de People's Library open was, werden er tal van activiteiten georganiseerd, zoals voorleesbijeenkomsten voor kinderen, optredens door muzikanten, knutsel- en spelletjesactiviteiten et cetera.
Volgens Coley moet de People's Library niet gezien worden als een serieus alternatief voor de openbare biblilotheek, maar als een uiting van de kracht van de lokale gemeenschap. Er zouden als vervolg op de People's Library in verschillende wijken al plannen leven voor het opzetten van meer mini 'exchange libraries'. Coley ziet de pop-up library ook als een teken van protest tegen de bibliotheekbezuinigingen. 

Een van de betrokken vrijwilligers, Chris Hackmeyer, zegt tegenover KUOW News, dat met name de laptops een 'big hit' zijn gebleken. Hackmeyer: 'That's been one of our more popular services. I mean a lot of people do count on the libraries for internet access. It's very important to people. We've had people come out to apply for jobs, apply for public housing, people who needed to pay their bills online, as well as just for fun. So it's definitely gotten a lot of use.'Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie