HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Sluiting dreigt voor vier vestigingen Bibliotheken SúdWest Fryslân
06-09-2012
Vanwege een bezuiniging van 400.000 euro dreigt er mogelijk sluiting van vier vestigingen van Bibliotheken SúdWest Fryslân. Het zou gaan om de vestigingen in Witmarsum, IJlst, Koudum en Workum.
Eind juni is de gemeenteraad van Súdwest-Fryslân akkoord gegaan met het voorstel van het college van B en W om vier ton te bezuinigen op het bibliotheekwerk. Bibliotheken Súdwest-Fryslân trekt nu aan de bel omdat het zou kunnen betekenen dat als gevolg daarvan vier, en mogelijk vijf, vestigingen moeten sluiten. Behalve de vier bovengenoemde vestigingen loopt zelfs de recent geopende vestiging in Makkum gevaar. Makkum behoort tot de 12 genomineerden voor de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland 2012.

Bibliotheken Súdwest-Fryslân noemt het bedrag zo groot, 'dat wij ons afvragen of we dan wel een goede bibliotheekvoorziening in deze gemeente overeind kunnen houden,' aldus een bericht op de website

Ellen van Albada, directeur/bestuurder van Bibliotheken SúdWest Fryslân, zegt tegenover Omrop Fryslân nog in onderhandeling te zijn met de gemeente en te hopen dat er als gevolg daarvan minder ingrijpende maatregelen nodig zijn. 
Bibliotheken SúdWest Fryslân gaat een notitie maken waarin uiteengezet wordt wat de consequenties zijn van de bezuiniging en wat de mogelijkheden dan nog zijn om een goede, goed gespreide bibliotheekvoorziening in de gemeente Súdwest-Fryslân overeind te houden. Aan de hand van deze notitie maakt het college een nieuw voorstel dat op 10 oktober in de commissievergadering van de gemeenteraad besproken zal worden.
In de tussentijd zullen vertegenwoordigers van de bibliotheek de gemeentefracties bezoeken en hen vertellen wat de consequenties zijn van bezuinigingen en wat het betekent als er voor de bewoners van hun gemeente geen bibliotheekvestiging meer is. Ook zullen de buurt- en dorpsverenigingen op de hoogte gebracht worden van de dreigende sluiting van voorzieningen.

De bibliotheek roept op haar website gebruikers op hun zorg over de mogelijke sluiting te delen met de plaatselijke buurt- of dorpsvereniging of met een lokaal gemeenteraadslid.

'Natuurlijk begrijpen we dat er bezuinigd moet worden, maar dat er zo veel en zo drastisch bezuinigd moet worden op het bibliotheekwerk begrijpen we niet,' aldus de bibliotheek op haar website.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

B-Y Peterson
5-11-2012 11:29
Schande dat een gemeente wel voor miljoenen een nieuw theater bouwt waar de gemeente jaarlijks een veelvoud aan geld in moet pompen en vervolgens er net zo gemakkelijk voor kiest om voor 400.000 de bibliotheek de nek om te draaien.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie