HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Brits onderzoek: bibliothecarissen na dokters als meest betrouwbaar gezien
06-09-2012
Internetgebruikers vinden bibliothecarissen betrouwbaarder dan de meeste andere aanbieders van online informatie en bibliothecarissen moeten alleen dokters boven zich dulden waar het gaat om het vertrouwen van mensen die informatie zoeken, zo zou blijken uit Brits onderzoek. 
Het deze zomer gepubliceerde onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de UK Society of Chief Librarians met steun van de Arts Council England. Het gaat om een evaluatieonderzoek naar het pilotproject The National Information Offer, dat erop gericht is bibliotheken te profileren als organisaties waar mensen terecht kunnen voor het ontwikkelen van hun internetvaardigheden en voor hulp bij het toegang krijgen tot online informatie, met name overheidsinformatie die in toenemende mate online wordt aangeboden.
Het pilotproject concentreerde zich met name op specifieke, geselecteerde online informatie op het gebied van gezondheid(szorg), werkgelegenheid, financiën, bedrijfsvoering en loopbaanontwikkeling.

Tachtig procent van de respondenten van het evaluatieonderzoek gaf aan dat zij dankzij de door de bibliotheek geboden hulp een beter begrip van en inzicht in online informatie hebben gekregen, aldus de UK Society of Chief Librarians. Zeventig procent gaf aan dat hun internetvaardigheden dankzij de bibliotheek verbeterd zijn. 88 procent van de respondenten gaf aan dat ze de in het kader van het National Information Offer pilotproject aangeboden informatieservice in de toekomst weer zouden gebruiken en 84 procent gaf aan dat ze de door de bibliotheek aangeboden informatiebronnen aan anderen zouden aanbevelen, zo stellen de onderzoekers. 'This is a ringing endorsement for the potential of libraries to provide this kind of information service,' aldus het rapport.

Alan Davey, Chief Executive van de Arts Council England, in reactie op het evaluatieonderzoek: 'Public libraries are not just places to borrow books. They are centres of knowledge and information that are rooted in their communities, trusted by those who use them. This research proves how valuable libraries are in helping citizens access information online in a digital age.'

De conclusies zijn overigens gebaseerd op een web survey waarop 474 reacties kwamen.

Het volledige evaluatierapport is hier in te zien.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie