HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Website Vlaams Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving gelanceerd
13-09-2012
Het Vlaamse Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving (SA&S) heeft vandaag een website gelanceerd over auteursrecht in relatie tot de bibliotheek. De website biedt een overzicht van relevante wetgeving voor bibliotheken en behandelt thema's als leenrecht, verweesde werken en boeken die uit de handel zijn.
Zeven organisaties uit cultuur, erfgoed, onderwijs en wetenschap besloten enkele maanden geleden binnen het Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving de handen ineen te slaan op het vlak van het auteursrecht, om zo gezamenlijk de positie te versterken van instellingen die opkomen voor de gebruiker en voor het publieke domein als het gaat over auteursrechten. Het gaat om de volgende organisaties: Bibnet, FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed, de Universiteit Gent, de Luisterpuntbibliotheek, de Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief en Documentatie (VVBAD), de Vrije Universiteit Brussel en het Overleg Kunstenorganisaties.

Het samenwerkingsverband heeft in advocaat Joris Deene, verbonden aan het advocatenbureau EVEREST, een expert gevonden die bereid is om samen expertise op te bouwen, om de partners van het samenwerkingsverband te ondersteunen bij concrete cases en om samen het beleid te informeren over de noden en verzuchtingen van het publiek. Joris Deene heeft een uitstekende staat van dienst op het vlak van intellectuele rechten en deelt met de partners van het samenwerkingsverband de interesse voor de belangen van de gebruiker en voor het publieke domein, zo stelt het SA&S.
Joris Deene kreeg drie opdrachten:
  • de partners juridisch ondersteunen bij concrete dossiers;
  • de partners helpen om visie en deskundigheid te ontwikkelen op dit domein. Dat kan bijvoorbeeld via artikels, studiedagen of adviezen op maat;
  • in naam van de partners deelnemen aan overleg met alle belangrijke actoren, bijvoorbeeld de verschillende overheden, tot op het Europese niveau.
'De betrokken partners willen sterker staan om zo beter te kunnen samenwerken met de andere actoren op het terrein van het auteursrecht: de auteurs of creatoren en de producenten. De samenwerking wil steeds nieuwe partners aantrekken om de representativiteit van het samenwerkingsverband te versterken. Het belang van de gebruiker en van het publieke domein blijft daarbij voorop staan,' zo verklaart het SA&S.

De nieuwe website biedt een aantal dossiers met informatie over de thema's 'Boeken die uit de handel zijn', 'Leenrecht', 'ACTA', 'Verweesde werken', 'PSI'.

Zie voor meer informatie de website van het Samenwerkingsverband Auteursrecht & Samenleving.

Zie ook dit bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie