HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
De Weddenschap is weer begonnen
19-09-2012
De leescampagne voor het vmbo stelt het plezier in lezen centraal.
De Weddenschap is een leesbevorderingsproject voor het vmbo, waarbij drie bekende Nederlanders – actrice Fatma Genç, Ajouad el Miloudi en motorcoureur Jasper Iwema – leerlingen uitdagen om net als zij in een half jaar tijd drie boeken te lezen. Lukt dat, dan maken de scholieren kans op prachtige prijzen, zoals een meet & greet met een van de BN'ers, een iPad of kaartjes voor pretparken.

Jasper, Fatma en Ajouad promoten de door hen gekozen boeken door middel van enthousiaste en uitdagende filmpjes. Leerlingen die meedoen kunnen via de website laten weten welke boeken zij gaan lezen en wat ze van de boeken vinden. Deelnemers mogen kiezen uit alle Nederlandstalige boeken, zowel fictie als non-fictie. De Weddenschap laat zien dat er een boek is voor iedereen, zelfs voor leerlingen die niet graag lezen.

Uit onderzoek is gebleken dat lezen onder vmbo’ers een suf imago heeft en dat het leesniveau van leerlingen soms onvoldoende is. De Weddenschap wil hier verandering in brengen. In het pilotjaar 2011-2012 deden al ruim 3000 leerlingen mee. Scholen en bibliotheken bestelden toen massaal materialen. De verwachtingen voor het tweede seizoen van De Weddenschap zijn hooggespannen.

De Weddenschap loopt van 19 september tot en met 20 maart 2013. De lancering van het project vond gisteren plaats in de Bibliotheek Capelle aan den IJssel, vandaag en morgen wordt de aftrap gegeven in respectievelijk de Bibliotheek Roden en de Bibliotheek Katwijk aan Zee, in het bijzijn van de BN’ers en vmbo-leerlingen van een school uit de buurt.

De Weddenschap is een leescampagne van Stichting Lezen. Zie ook dit bericht over de campagne van vorig jaar.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie