HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Tentoonstelling Johan Daisne in Gent
21-09-2012
De Bibliotheek Gent herdenkt de honderd jaar geleden geboren schrijver die ook bibliothecaris was.
Dit jaar wordt er niet alleen stilgestaan bij de tweehonderdste geboortedag van Charles Dickens en de honderdste van Louis Paul Boon. Op 2 september was het honderd jaar geleden dat Johan Daisne werd geboren. Johan Daisne (1912-1978), pseudoniem van Herman Thiery, was behalve schrijver van 1945 tot 1977 bibliothecaris van de Gentse stadsbibliotheek. Dat was voor de bibliotheek aanleiding om een tentoonstelling samen te stellen over Johan Daisne en de geschiedenis van de Gentse bibliotheek. Met het oog op de toekomst aan de Waalse Krook, samen met het Centrum voor Nieuwe Media, werd gekozen voor een grotendeels multimediale presentatie, zo wordt gemeld op de website van de gemeente.

‘De tentoonstelling belicht in acht panelen de verschillende facetten van Johan Daisne: Gentenaar, schrijver, magisch realist, christelijk socialist, filmfan en -criticus en bibliothecaris. Ook de opvolgers van Daisne als bibliothecaris en de toekomst van de bibliotheek komen aan bod.

Daarnaast kan de bezoeker in een interactieve presentatie op een multitouch-scherm zelf op ontdekking in leven en werk van Daisne en zijn relatie tot Gent, film en bibliotheek. De presentatie bevat een schat aan archiefbeelden en -documenten. Heel wat Gentenaars zullen met plezier herinneringen aan de vroegere bibliotheek en het Gentse culturele leven kunnen ophalen, filmliefhebbers zullen met verbazing de rol van Daisne voor de film ontdekken en de Daisne-lezer kan zijn werk (her)ontdekken en beter begrijpen in de context van die tijd.

De tentoonstelling Johan Daisne 100 is een initiatief van de Openbare Bibliotheek Gent en Literair Gent, met medewerking van AMVC Letterenhuis, Poëziecentrum, Stadsarchief Gent, Universiteitsbibliotheek Gent en Walter Provo, met de steun van het Departement Cultuur van de Stad Gent en IBBT (Instituut voor Breedband Technologie), in een realisatie van Claerhout Communicatiehuis en Tinkertouch.'

De tentoonstelling loopt van zaterdag 22 september tot en met zaterdag 27 oktober tijdens de openingsuren van de bibliotheek (maandag tot en met donderdag van 10 tot 19 uur, vrijdag en zaterdag van 10 tot 17 uur, zondag gesloten). De toegang is gratis.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie