HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nijkerk: opening BoekStart in de kinderopvang
26-09-2012
Het project is op vier locaties in de gemeente van start gegaan.
Met het weghalen van de strikken van een voorleeswigwam en het voorlezen van een verhaaltje van Dikkie Dik heeft wethouder René Windhouwer van Nijkerk op 21 september de eerste vier locaties waar BoekStart in de kinderopvang plaatsvindt geopend.

Aanvankelijk had de wethouder bedenkingen bij het leesbevorderingsproject. ‘Maar ik ben 180 graden gedraaid en erg enthousiast over het programma. Door met lezen en taal al heel vroeg te beginnen is er een veel kleinere kans dat kinderen door taalachterstand zonder diploma van school stappen.’

Windhouwer is ook enthousiast over de peuterochtenden die de Bibliotheek Nijkerk in het kader van BoekStart organiseert. ‘Dat is een geweldige gelegenheid voor ouders om samen met hun kindjes naar toe te gaan, niet alleen om te laten spelen en voorgelezen te worden maar vooral om als ouders met elkaar in contact te komen. Dat is de ideale samenleving waar mensen elkaar helpen en steunen bij bijvoorbeeld opvoeden.’

In het hele land zijn pilots geweest met BoekStart in de kinderopvang. Met deze ervaringen zijn bibliotheken in een beperkt aantal plaatsen in Nederland met het project begonnen. Met subsidie van Stichting Lezen en ondersteuning van Biblioservice Gelderland startte de bibliotheek in de gemeente Nijkerk bij St. Christelijke Peuterspeelzaal De Triangel, Kinderdagverblijf ’t Klimrek en Kinderopvang Hoevelaken Baloe.

Projectleider van de bibliotheek Elly Pijpers: ‘iedereen is erg enthousiast over het project en de resultaten: leidsters zijn getraind als voorlees coördinator, er is een voorleesplan ingebed in de dagelijkse praktijk en er is een nieuwe collectie voorleesboeken op een nieuw ingerichte plek en kinderen vinden het altijd heerlijk om te worden voorgelezen.' De bibliotheek is voornemens het project in de nabije toekomst bij alle kinderdagverblijven en peuterspeelzalen in de gemeente Nijkerk te realiseren.

In 2010 is via de Lokale en Educatieve Agenda van de gemeente Nijkerk het project BoekStart bij de bibliotheek begonnen. Ouders met pasgeboren kinderen worden aangeschreven door de gemeente Nijkerk waarbij ze worden gewezen op het belang van voorlezen en talig bezig zijn met hun jongste kind. Om dit te stimuleren kunnen ouders een BoekStartkoffertje afhalen bij de bibliotheek. Hun kindje wordt gratis ingeschreven en ze kunnen speciale BoekStartmaterialen lenen. Na zeven maanden worden ouders hierop bevraagd door het consultatiebureau. Ook het CJG en speel-o-theek Pinoccio zijn betrokken bij dit project. Het project is in mei 2011 succesvol afgesloten. Aan alle doelstellingen van het project is voldaan. Besloten is om hiermee door te gaan omdat de bibliotheek het erg belangrijk vindt dat dit project ‘structureel’ blijft doorlopen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie