HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Maasland vraagt met 'Lezers van Stavast' aandacht voor geconcentreerd lezen
02-10-2012
Onlangs is in Bibliotheek Oss de aftrap gegeven van het project ´Lezers van Stavast´, dat als uitgangspunt heeft dat 40 mensen 40 weken lang wekelijks een non-fictie boek lezen.
Tijdens de aftrapbijeenkomst op 13 september bleek dat het beoogde aantal van 40 deelnemers niet helemaal gehaald is, maar de bibliotheek toonde zich met 35 deelnemers ook erg tevreden. Het project loopt in de 40 weken van september 2012 tot eind mei 2013.

Bibliotheek Maasland (waartoe de vestiging Oss behoort) noemt het project uniek omdat de leesgroep zich onderscheidt van andere leesgroepen door de grote mate van betrokkenheid die van de deelnemers wordt gevraagd en door de keuze van de titels. Initiatiefnemer Hans van Duijnhoven van Bibliotheek Maasland zegt tegenover het Brabants Dagblad dat het niet alleen om het lezen als zodanig gaat, maar vooral ook om boeken die er toe doen, 'die iets zeggen over onze tijd, ons mens-zijn en vooral de problemen die voor ons liggen'.

Op de website van Bibliotheek Maasland staat als toelichting onder andere: 'Onze tijd schreeuwt om creatieve mensen. Creativiteit ontstaat echter niet zomaar. Belangrijk is vooral om breed georiënteerd te zijn. Je te voeden met uiteenlopende meningen en verhalen. Lezen is nog steeds een van de beste manieren om informatie tot je te nemen. (...) Door lezen wordt je blikveld breder, neem je terloops uiteenlopende beelden en verhalen tot je en sta je sterker in deze wereld die vergeven is van spin doctors, framers en anderen die de werkelijkheid proberen te manipuleren. De oproep voor veertig Lezers van Stavast is bedoeld als tegengas tegen de vaak geuite opmerking 'druk, druk, druk'. Veel mensen hebben het druk. Maar in elk druk oerwoud kan geschrapt worden. Om plaats te maken voor zaken die zinvoller zijn.'

De deelnemers aan Lezers van Stavast kiezen 40 titels uit een lijst van aanvankelijk ruim 80 non-fictietitels, die de komende tijd nog zal groeien (inmiddels is de lijst al uitgegroeid tot 130 titels). De deelnemers kunnen verschillende titels kiezen; het is een individueel traject. Gemeenschappelijk is wél dat de boeken over drie grote thema's gaan: 'We staan op een breekpunt'; 'Hoe zit de mens in elkaar?' en 'De toekomst'. Er zijn twintig bijeenkomsten gepland waar boeken kunnen worden geruild en ervaringen uitgewisseld. Een belangrijk onderdeel van het project is dat deelnemers op het aan het project verbonden weblog hun leeservaringen kwijt kunnen en met andere Lezers van Stavast in debat gaan. 

Het project sluit aan bij het jaarthema van Bibliotheek Maasland, dat voor het komend seizoen 'Echte waarde(n)' is. 'We staan als samenleving aan de vooravond van een grote transitieperiode. Een periode waarin alle grote problemen van onze tijd opgelost zullen moeten worden. Hierover wordt veel geschreven. Hierover zal een maatschappelijk debat gevoerd moeten worden. Centraal staat daarbij de vraag wat waarde heeft, waardevoller is als iets anders. Een tijd waarin uitgesproken moet worden welke waarden dienen te prevaleren. De Openbare Bibliotheek neemt hierin geen standpunt in maar haalt middels lezingen, tentoonstellingen en bijvoorbeeld deze Lezers van Stavast elementen naar voren die het verdienen om "meegenomen" te worden,' zo stelt Bibliotheek Maasland.

Het Brabants Dagblad vond Lezers van Stavast dermate interessant dat zij zich aan het project gecommiteerd heeft door er gedurende 40 weken met een artikelenserie aandacht aan te besteden. Voor een overzicht van de tot dusver in deze serie verschenen artikelen, zie hier.

Geïnteresseerden (ook van buiten Oss) kunnen zich nog steeds aanmelden voor het project.

Voor een uitgebreide toelichting op Lezers van Stavast, zie hier. Zie ook dit interview met Hans van Duijnhoven. Op het weblog is de voortgang van het project te volgen. De lijst met titels is hier te vinden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie