HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Gates Foundation: studie naar impact van ICT-voorzieningen in Europese openbare bibliotheken
02-10-2012
De Bill and Melinda Gates Foundation wil op korte termijn een grootschalige studie naar de impact van de ICT-voorzieningen in de openbare bibliotheken in de Europese Unie financieren.
Dit meldt Bibnet op haar website
De Bill and Melinda Gates Foundation ondersteunt al jaren openbare bibliotheken in Oost-Europa en elders in de wereld. De ervaringen van de Foundation in Oost-Europa leren dat het van belang is om openbare bibliotheken sterker op de agenda te plaatsen van de Europese Unie, zo stelt Bibnet. Doel van het onderzoek is na te gaan welke impact de ICT-voorzieningen in openbare bibliotheken hebben op de levenskwaliteit van bibliotheekgebruikers. De resultaten van het onderzoek zullen gebruikt worden om te pleiten voor het belang van openbare bibliotheken binnen Europa, aldus Bibnet. Het doel van de Gates Foundation is openbare bibliotheken een sterkere positie te geven in de innovatieprogramma’s die de EU ontwikkelt.

Het onderzoek wordt nog dit jaar, in de loop van oktober en november 2012, uitgevoerd in 17 EU-landen om nog mee te kunnen worden gewogen in het beleidsplanningsproces van de Europese Unie in 2013, waarin de beleidsperiode 2014 tot 2020 wordt voorbereid. Het is de bedoeling dat de uitkomsten gerapporteerd worden in januari 2013. Het onderzoek omvat zowel een kwantitatief (vragenlijst) als een kwalitatief (interviews) deel.

Bibnet gaat in het kader van het onderzoek functioneren als contact voor België. Bibnet nam de opdracht op zich in overleg en samenwerking met de Vlaamse overheid, het Ministerie van de Franstalige Gemeenschap, LOCUS en VGC. De partners beschouwen dit onderzoek als een kans om beleidsrelevante gegevens over het bibliotheekwerk te verzamelen, zowel op Vlaams, Belgisch als Europees niveau. Bibnet bemiddelt in het contact tussen de onderzoeksfirma en de bibliotheken die gevraagd zullen worden om mee te werken.

Voor Nederland is het contact het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken (SIOB), Marjolein Oomes (oomes@siob.nl). Het SIOB bemiddelt, in samenwerking met de VOB, in het contact tussen de onderzoekers en de bibliotheken die worden gevraagd aan het onderzoek deel te nemen. 'Door haar rol in dit cross-Europese onderzoek hoopt het SIOB een bijdrage te leveren aan de verzameling van relevante impactdata voor bibliotheken, die een mooie aanvulling vormen op de onderzoeksdata die worden verzameld voor het SIOB-project Meten Maatschappelijke Opbrengst,' zo stelt het SIOB op zijn website.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie