HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek De Lage Beemden zet crowdfunding in ter financiering van bibliotheek op school
04-10-2012
Bibliotheek De Lage Beemden is op 2 oktober gestart met een crowdfundingcampagne, om zo donateurs te werven voor het realiseren van een bibliotheek op school in Gemert.
Bibliotheek De Lage Beemden zou hiermee de eerste Nederlandse bibliotheek zijn die crowdfunding inzet ter financiering van bepaalde vormen van dienstverlening.
Directrice Susan Franssen van Bibliotheek De Lage Beemden heeft op de site bibliotheekopschool.startfonds.nl een oproep aan het lokale bedrijfsleven gedaan om donateur te worden. Er zijn donaties mogelijk die oplopen van 10 euro tot 20.000 euro, waar dan verschillende 'tegenprestaties' tegenover staan. Voor het realiseren van een bibliotheek op school is eenmalig een bedrag van 20.000 euro per school nodig, dat gebruikt zal worden voor boeken, inrichting en digitaal materiaal. De bibliotheek en de scholen zorgen zelf voor de inzet van leescoördinatoren, vervanging van materiaal en andere exploitatiekosten.

De inzet van crowdfunding als financieringsinstrument is onderdeel van de brede campagne ‘Bouw mee aan de toekomst van Gemert-Bakel’, zo wordt gesteld op de website van de Brabantse Netwerk Bibliotheek. De bibliotheek roept hierbij de gemeente, onderwijs en de lokale gemeenschap op om gezamenlijk de verantwoordelijkheid te nemen voor de toekomst van voorzieningen in dorpskernen op het platteland.

De campagne komt voort uit de samenwerking van vier bibliotheken binnen het BNB-netwerk. In het kader van ondernemerschap wordt een pilot uitgevoerd met het gebruik van alternatieve financieringsinstrumenten, aldus het bericht van de Brabantse Netwerk Bibliotheek.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Jaap
8-10-2012 15:48
Interessant artikel over crowdfunding voor bibliotheken. 

Door 200 miljoen aan bezuinigingen en een stagnerende markt is crowdfunding het afgelopen half jaar inderdaad steeds belangrijker geworden voor de kunst, cultuur en mediasector.

Ook voor bibliotheken schept crowdfunding mogelijkheden. De kunst, cultuur en mediasector is namelijk opvallend succesvol wanneer het gaat om crowdfunding.

“In de eerste helft van 2012 is ruim € 3 miljoen opgehaald met crowdfunding, waarvan maar liefst € 1,2 miljoen voor creatieve projecten.”

Ook is de sector succesvoller in het realiseren van een crowdfunding project: “Ruim 57% van alle projecten is afkomstig uit de creatieve sector. Het gecrowdfunde bedrag lag de eerste helft van 2012 overigens rond de € 15.000,- per project. ”

Handboek Crowdfunding voor Kunst, Cultuur en Media
Deze maand is het eerste handboek over crowdfunding voor de kunst, cultuur en mediasector uitgekomen.
“Het boek is tot stand gekomen in samenwerking met crowdfunding specialisten uit binnen- en buitenland en zet op een praktische wijze uiteen wat crowdfunding voor je kan betekenen en hoe je hiermee succesvol aan de slag kunt gaan”.

Informatie over het Handboek Crowdfunding

Titel: Handboek Crowdfunding voor Kunst, Cultuur en Media
Website: www.handboekcrowdfunding.nl
ISBN nummer: 978-90-817558-1-8
Prijs: € 29,90
Gebonden, 156 pagina’s.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie