HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuw leertraject: 7Dingen
08-10-2012
Het idee van de Bibliotheek Kennemerwaard krijgt in samenwerking met ProBiblio en het Noord-Hollands Dagblad nader invulling.
Dit najaar starten elf bibliotheken met 7Dingen, een leertraject voor het algemene publiek waarin zij de bekendste sociale media leert kennen en gebruiken, zo bericht ProBiblio op haar website. Onder begeleiding van een bibliotheekmedewerker komt een deelnemer in zeven stappen meer te weten over bloggen, Twitter, Facebook en Symbaloo.

In 2011 kwam Bibliotheek Kennemerwaard met het idee om haar klanten te leren om te gaan met sociale media. De bibliotheek, ProBiblio en het Noord-Hollands Dagblad werkten een traject uit dat doet denken aan 23 Dingen en waarin deelnemers in zeven stappen sociaal mediavaardig worden.

Na de lancering in het najaar van 2011 meldden zich binnen een week zeventig deelnemers aan. Een eerste groep van ongeveer dertig personen woonde drie bijeenkomsten bij, ging vervolgens zelf aan de slag met de oefeningen en blogde daarover. Medewerkers van de bibliotheek coachten en beantwoorden vragen aan deelnemers tijdens spreekuren in de bibliotheek. In Bibliotheek Bollenstreek en De Groene Venen werd het concept eveneens getest: ook hier werd enthousiast meegedaan en gereageerd..

'Daar waar de eerste testfase vooral gericht was op de vraag of de methode effectief zou zijn, moet een tweede fase uitwijzen of een bibliotheek het traject zelf kan organiseren. Wat kost het aan tijd, wat heb je nodig aan ondersteuning en zijn er samenwerkingsvormen mogelijk?

Tijdens een bijeenkomt bij ProBiblio kwamen alle deelnemende pilotbibliotheken bij elkaar om ervaringen en ideeën uit te wisselen. Ook vrijwilligers van Seniorweb waren aanwezig, omdat zij sommige bibliotheken gaan ondersteunen. Het werd een zeer geanimeerde bijeenkomt vol discussies, vragen en nieuwe plannen. Zonder twijfel kan worden gesteld dat de bibliotheken veel zin hebben om met 7Dingen aan de slag te gaan. Bibliotheken zoeken al tijden naar een manier om invulling te geven aan hun rol als Huis van de Mediawijsheid en 7Dingen past daar uitstekend in’, aldus ProBiblio.

Een filmpje over 7Dingen bij Bibliotheek Kennemerwaard is hier te zien, een impressie van de startsessie hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie