HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Velsen heeft plannen voor 'antikraak-bieb'
11-10-2012
Bij Bibliotheek Velsen leeft het idee een zogeheten 'antikraak-bieb' op te zetten,  een laagdrempelig uitleenpunt in de wijk, gerund door vrijwilligers en gericht op sociale cohesie in de buurt, met een flexibele – deels digitale – collectie, waarbij gewerkt wordt naar het idee van Bookcrossing (een boek brengen = een boek halen).
Gedacht wordt aan een antikraak-bieb in Velsen-Noord, waar veel bewoners hebben aangegeven dat zij graag een bibliotheekvoorziening terug willen, zo stelt Martijn Mewe, directeur van Bibliotheek Velsen op het weblog van de bibliotheek. 'Wij willen met het filiaal de sociale samenhang in Velsen-Noord verstevigen,' zo stelde Mewe eerder tegenover het Noordhollands Dagblad.

Het vergt nog wat tijd om de plannen te concretiseren, zo stelt Mewe, maar wel is er al contact geweest met woningcorporatie Kennemerhave en het wijkplatform. Gedacht wordt aan een locatie in het PEN-dorp, maar daar zijn nu bij bewoners twijfels over gerezen. De financiering van de collectie is ook nog niet rond; de bibliotheek zoekt nog naar sponsors. Voor de personele invulling van de antikraak-bieb zal de bibliotheek nog met een aantal potentiële partners om de tafel moeten gaan.
Mewe verwacht echter dat de antikraak-bieb voor het eind van het jaar gerealiseerd zal zijn en benadrukt daarbij dat de voorziening geen vervanging is voor het mobiele uitleenpunt in de Schulpen.

Overigens berichtte de Huffington Post in augustus ook over een tijdelijke 'kraakbibliotheek' in het Amerikaanse Oakland, de Victor Martinez People's Library. Gedurende de nacht had daar een groep actievoerders een gebouw dat sinds 2010 leeg stond, omgetoverd in een functionerende bibliotheek. Het gebouw werd echter binnen een dag weer ontruimd. De actie maakte deel uit van een campagne via welke de actievoerders (van wie een deel geassocieerd wordt met de Occupy-beweging) ongebruikte stukken stad weer terug willen geven aan de gemeenschap.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie