HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Heroverweging mogelijke sluiting Bibliotheek Wijhe na protestacties
11-10-2012
De gemeente Olst-Wijhe heeft vandaag bekendgemaakt de voorgenomen bezuiniging op de bibliotheek uit te stellen om eerst verder onderzoek te doen naar 'de gewenste vorm van de toekomstige bibliotheekvoorziening'.
Nadat enkele weken geleden bekend werd dat Bibliotheek Wijhe waarschijnlijk zou moeten sluiten als gevolg van een bezuiniging van 40.000 euro, ontstonden er vanuit de lokale gemeenschap verschillende protestacties tegen de voorgenomen sluiting. De gemeente stelt dat deze protesten mede een rol hebben gespeeld bij het besluit de bezuiniging uit te stellen. 'De afgelopen weken heeft de samenleving op verschillende manieren aangegeven dat het bezuinigingsvoorstel niet gedragen wordt. Er zijn tal van schriftelijke en mondelinge reacties binnengekomen, er zijn handtekeningen verzameld en ook heeft een aantal scholen met de leerlingen acties opgezet. Mede op basis hiervan heeft het college besloten om het voorstel richting raad aan te passen. De bezuiniging van ruim € 40.000 die het oorspronkelijke voorstel moest opleveren wordt nu gerealiseerd door onder andere verder te besparen op het toezicht in de openbare ruimte,' aldus de gemeente in het persbericht.

Het nu door de gemeente aangekondigde onderzoek vindt plaats in nauwe samenwerking met de stichting Openbare Bibliotheek Olst-Wijhe en mogelijke andere partners. De digitalisering op het terrein van het bibliotheekwezen zal hierbij betrokken worden. Wanneer dit perspectief van de ‘bibliotheek van de toekomst’ en de financiële consequenties duidelijk zijn, wordt een definitief besluit genomen. Het is de bedoeling om de uitkomsten van het onderzoek naar de bibliotheekvoorzieningen te betrekken bij de vaststelling van de Kadernota 2014. Deze wordt door de raad in juni 2013 behandeld, zo meldt de gemeente.

Voor komende zaterdag was een protestmars gepland tegen de bezuinigingsplannen. Deze gaat ondanks de bekendmaking van de gemeente echter toch gewoon door, zo weet RTV Oost te melden.

Zie ook dit bericht over de protestacties.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie