Bij de bouw van de nieuwe Centrale Bibliotheek van Amsterdam heeft steeds ook de wens meegespeeld om er een duurzaam gebouw van te maken. Dat is niet alleen bij woorden gebleven, maar heeft zich ook in de praktijk vertaald.
Zo zijn alle gebouwen op het Oosterdokseiland aangesloten op het Lange Termijn Energie Opslag (LTEO) systeem, waarmee de kou van de winter wordt gebruikt voor de koeling van de gebouwen in de zomer en de warmte van de zomer voor het verwarmen van de gebouwen in de winter. Mocht dat niet voldoende zijn, dan wordt gebruikgemaakt van bio-olie om CO
2 uitstoot zoveel mogelijk te beperken.
Daarnaast is de gevel van het gebouw voor 40% gesloten, om niet te veel warmte te verliezen, en zijn er zonnecellen op de dichte gevel aangebracht en zonnepanelen op het dak.
De roltrappen in het gebouw gaan, als ze twintig seconden niet gebruikt zijn, op halve stand draaien en de kasten zijn verlicht met leds die minder energie gebruiken.
Voor de houten vloeren is gecertificeerd hout gebruikt, wat betekent dat er herbebossing voor heeft plaatsgevonden.
Dit alles heeft ertoe geleid dat er ruim 25% minder CO
2 uitstoot plaatsvindt en dat er sprake is van een aanzienlijke energiebesparing. Het gebouw heeft dan ook het energieprestatiecertificaat ‘zeer energiezuinig’ gekregen, met de hoogst bereikbare klasse A.
In 2008 werd de bibliotheek uitgekozen tot het duurzaamste publieke gebouw van Amsterdam. Daarin speelde ook nog mee dat het gebouw goed bereikbaar is voor fietsers en met het openbaar vervoer en dat het op de fiets komen gestimuleerd wordt door de aanwezigheid van een grote inpandige en bewaakte fietsenstalling.
Daarnaast doet de OBA ook veel aan bewustmaking van met name jonge gebruikers van het belang van duurzaamheid. Zo staat sinds juli 2008 op de jeugdafdeling een grote ijsbeer als symbool van het belang dat de ijskappen op de Noordpool niet smelten. De OBA ontving deze ijsbeer van het Wereld Natuur Fonds na een grote actie in Amsterdam voor het behoud van de ijskappen op de Noordpool, waarbij de ijsbeer symbolisch op de laatste ijsschots door de grachten werd gevoerd.
Jaarlijks worden op 11-11, de dag van de duurzaamheid, activiteiten voor kinderen georganiseerd. In 2010 gebeurde dit samen met Prinses Laurentien, die het gebouw in 2007 geopend heeft en zich ook zeer inzet voor duurzaamheid. Ze heeft daarover bijvoorbeeld de boekjes over Mr Finney geschreven, waarin het milieu centraal staat. Op 11-11-11 was oud-premier Balkenende te gast, die over dit onderwerp in gesprek ging met een schoolklas en er ook over voorlas.
Kortom, de OBA doet er alles aan om ook in dit opzicht een waardevolle en duurzame bijdrage aan de samenleving te leveren.
Zie ook
de fotoreportage met foto's van de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
Tekst: Hans van Velzen, directeur OBA
Foto´s: Eimer Wieldraaijer
In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) de komende tijd persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen.