Delen is vermenigvuldigen
14-10-2012
De duurzame bibliotheek, daar kun je van alles over zeggen… Of niets. Alles, omdat de bibliotheek vanuit zichzelf al duurzaam is: hoeveel mensen delen als het ware een boekenkast via de bibliotheek? Niets, omdat de bibliotheek net zoals elk ander bedrijf moet letten op zijn grondstoffen, ‘duurzaam’ staat immers voor de wens niets te willen verspillen. De bibliotheek is daarin niet slechter of beter dan een andere organisatie. En wat niet slechter of beter is, is niet bijzonder. Daarom gaat deze column niet over zuinig zijn. Zuinig zijn we al! Geen boeiend onderwerp dus, duurzaamheid?
Wel degelijk! Want ‘duurzaam’ vormt het hart van het bibliotheekwerk. De kern van het bibliotheekwerk is immers het bijeenbrengen van beelden, verhalen en informatie om die weer beschikbaar te stellen. We zijn daar goed in, we hebben onze uitleenfunctie geperfectioneerd. We hebben meetmethoden ontwikkeld om te laten zien hoe goed we zijn. We timmeren op allerlei manieren aan de weg met allerlei nieuwe diensten. Alles met als doel om ons nut en de zin van ons bestaan te bewijzen. Want de branche staat onder druk.
Maar iedereen die deze druk als negatief ervaart, wil ik wijzen op onze grootste kracht. Onze kracht, dat is de taal zelf. Taal vormt de basis van ons bestaan. Zonder kennis van de taal kun je niet functioneren, kun je je gedachten niet delen, kun je niet goed communiceren. Taal leer je door veel te lezen. Lezen op jonge leeftijd maakt het grote verschil, dat kunnen we aantonen. We hebben mensen in huis die van lezen hun specialisme hebben gemaakt. Of dat nu is door een schoolklas wegwijs te maken in de bibliotheek, door een volwassene aan dat ene gezochte boek te helpen, of door professionals in het onderwijs te ondersteunen. Ons doel hierbij is om mensen meer te laten lezen.
Lezen omdat het leuk en spannend is. Maar ook omdat je in een nieuwe wereld duikt. De wereld van iemand anders. Iemand die zijn of haar gedachten met je deelt. Dat is duurzaamheid ten top. In plaats van grondstoffen te verspillen, maken we er meer van! De bibliotheek geeft gedachten van mensen door en daardoor kunnen nieuwe gedachten ontstaan. Nieuwe gedachten die opnieuw kunnen worden gedeeld. Gedeelde gedachten leiden tot nieuwe kennis. De ontwikkeling van kennis is essentieel voor onze samenleving.
De bibliotheek deelt en daardoor vermenigvuldigt ze kennis. Zo raken onze gedachten nooit uitgeput. Dat is het toppunt van duurzaamheid!
Zie ook
de fotoreportage met foto's van Bibliotheek Doetinchem
Tekst: Wieb Broekhuijsen, Bibliotheek West-Achterhoek
Foto's: Eimer Wieldraaijer
In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) de komende tijd persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen.
Reacties op dit artikel (0)
Er zijn nog geen reacties.