HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Kerntitels Jonge Jury 2013 bekendgemaakt
15-10-2012
De selectiecommissie koos twintig verfrissende en uitdagende boeken die bijdragen aan het leesenthousiasme.
In september gingen duizenden jongeren tussen de 12 en 15 jaar in Nederland van start met het lezen voor de Jonge Jury 2013. Tot 1 maart hebben zij de kans een stem uit te brengen op hun favoriete boek.

Hoewel alle jeugdboeken die verschenen in 2011 kans maken op de prijs, heeft een onafhankelijke selectiecommissie, bestaande uit Jasper Leibbrand (docent), Geertje Plug (docent), John Schrijnemakers (Speelboek Amersfoort, oprichter De Leesfabriek), Ellen Stinis (docent) en Richard de Wal (jeugdbibliothecaris), een voorselectie van twintig kerntitels gemaakt. Verfrissende en uitdagende uitgaven die bijdragen aan het leesenthousiasme van jongeren. De kerntitels Jonge Jury 2013 zijn:

Danielle Bakhuis – Wraak
Caja Cazemier – Iets van mij
Caja Cazemier & Martine Letterie – Familiegeheim
Marian De Smet – Geen bereik
Theo & Marianne Hoogstraaten – (ff) Out!
Enne Koens – Vogel
Gill Lewis – Kulanjango, mijn vogelvriend
Endre Lund Eriksen – Super
Andy Mulligan – Trash
Tamsyn Murray – Het geestige leven van Lucy Shaw
Annabel Pitcher – Mijn zus woont op de schoorsteenmantel
Ursula Poznanski – Erebos
Anna van Praag – Vossenjacht
Cees van Roosmalen – Kracht
Rob Ruggenberg – IJsbarbaar
Aline Sax en Caryl Strzelecki – De kleuren van het getto
Simon Scarrow – Gladiator, vechten voor vrijheid
Ruta Sepetys – Schaduwliefde
Mel Wallis de Vries – Verstrikt
Anna Woltz & Vicky Janssen – Meisje van Mars

De Jonge Jury (een activiteit van Stichting Lezen, uitgevoerd en ontwikkeld door Passionate Bulkboek) is het grootste landelijke leesbevorderingsproject voor jongeren in klas 1 t/m 3 van het voortgezet onderwijs. In totaal bereikte de Jonge Jury vorig jaar 65.000 jongeren. De vijf boeken die de meeste stemmen ontvangen, worden genomineerd voor de Prijs van de Jonge Jury. Tijdens de Dag van de Jonge Jury op 17 april 2013 in het AFAS Circustheater te Scheveningen wordt de winnaar bekendgemaakt.

Ook op school, in de bibliotheek en boekhandel is deelname aan dit grootste landelijke leesbevorderingsproject mogelijk. Een Jonge Jurypakket bestaat uit posters, magazines met leestips en een handboek om de Jonge Jury te integreren in de lessen Nederlands.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

Fay
3-1-2013 16:48
Ik heb het boek Familiegeheim gelezen en vond het eigenlijk niets.. Had het van een vriendin gekregen en verwachtte dus een leuk boek, maar dat viel tegen.

Het is nogal langdradig en voorspelbaar. Het gebeurd allemaal in een korte tijd. Alles wordt uitgebreid verteld en daarom vond ik het vaak saai. Bovendien speelt het verhaal zich in de II wereldoorlog af. Het is natuurlijk al te raden wat de oorlog met zo'n familie doet. Het had weinig spanning.

Jammer, Caja Cazemier vind ik normaal erg goed. Misschien heeft het onderwerp er iets mee te maken.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie