HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Trots zijn op de groene bibliotheek!
16-10-2012
Bedrijven en organisaties rollen momenteel over elkaar heen om aan te geven hoe groen en duurzaam ze wel niet zijn. Je kunt geen tijdschrift opslaan of de televisie niet aanzetten of je komt de term duurzaamheid tegen. Duurzame organisaties, energie, ontwikkeling, inzetbaarheid en zelfs duurzame grappen. De leukste die ik tegen kwam op internet was de volgende: in de ruimte komen twee planeten elkaar tegen. Zegt de ene planeet tegen de andere: ‘Wat zie jij er beroerd uit’. ‘Ik heb last van homo sapiens’ antwoordt de planeet. ‘Niet getreurd, dat gaat vanzelf over.’
Trots zijn op de groene bibliotheek!
Maar wat betekent de term duurzaamheid nu precies? Op Wikipedia lees ik de volgende omschrijving: ‘Duurzaamheid gaat over de schaarste van de hulpbronnen waarmee welvaart wordt voortgebracht, zowel nu als in de toekomst. De oppervlakte van de aarde is eindig; grondstoffen kunnen op raken; en de opnamecapaciteit van de atmosfeer en onze natuurlijke omgeving kent haar grenzen.’

Zo bezien is de openbare bibliotheek een duurzame organisatie bij uitstek. Boeken, dvd’s en tijdschriften worden gekocht en steeds opnieuw uitgeleend. Meerdere mensen lezen de kranten waarop een abonnement is genomen. Elke dag opnieuw maken veel mensen gebruik van de beschikbare pc’s om de catalogus te raadplegen, te gamen of databanken te raadplegen. Fantastisch gewoon. Hergebruik van dezelfde materialen. Kan het duurzamer?

Het bevreemdt mij dat ik in de landelijke media de openbare bibliotheken in dit verband helemaal niet tegenkom. Ik zie ze niet en ik hoor ze niet. Wel is er een themanummer van Bibliotheekblad aan gewijd. Ik had verwacht na het lezen van dit nummer trots te kunnen zijn om in een zeer duurzame organisatie te werken. Ik kwam echter bedrogen uit. Het meest groene artikel in het themanummer is het dossier Duurzaamheid. Dit geeft met name een opsomming van een aantal besparingstips. Jammer. Een gemiste kans de bibliotheek nu eens goed te profileren als een van de duurzaamste organisaties van Nederland. Want er zijn er wel meer te noemen. Denk bijvoorbeeld aan kringloopwinkels en winkels met tweedehands kleding. Maar daar gaat het nu niet om.

Het is goed dat bibliotheken zich steeds vernieuwen. Dat de bibliotheken in ontwikkeling zijn. Steeds zoeken naar hoe het nog beter, nog efficiënter, nog makkelijker kan voor de klant. Maar het is ook goed trots te zijn op hetgeen reeds is bereikt. Bibliotheken horen bij de duurzaamste organisaties van Nederland. Laten we dat eens van de daken schreeuwen! Naar elkaar in ons vakblad. Maar vooral naar buiten. Naar de politiek. Naar andere organisaties en bedrijven. En vooral naar de klant. Dan kan de klant, ook om die reden, trots zijn om lid te zijn van zo’n duurzame en groene organisatie! Bovendien kan het een reden zijn om lid te worden.

Marketeer en schrijver Pim van den Berg stelt in het themanummer over duurzaamheid dat bibliothecarissen slechte verhalenvertellers zijn. Door goed van de daken te schreeuwen hoe groen we zijn, kunnen we tegelijkertijd die stelling ontkrachten.

Wie pakt de handschoen op?

Zie ook de fotoreportage met foto's van Bibliotheek Zwolle Stadshagen.

Tekst: Ruud Brons, teamleider Bibliotheek Zwolle Stadshagen
Foto´s: Eimer Wieldraaijer

In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) de komende tijd persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie