HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mogelijke sluiting vier bibliotheekvestigingen Terneuzen
16-10-2012
De bezuinigingsvoorstellen van het Terneuzense college zouden kunnen leiden tot de sluiting van de bibliotheekvestigingen in Philippine, Koewacht, Zaamslag en Hoek in de gemeente Terneuzen.
Dit stelt Rudi Crombeen, directeur van de Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen, die de bibliotheekvoorziening in Terneuzen verzorgt. 

'Zeventig procent van onze uitgaven gaan op aan huur en personeel. Daar kun je niet op bezuinigen zonder grote ingrepen. Ik kan moeilijk stoppen met boeken inkopen,' aldus Crombeen in de Provinciale Zeeuwse Courant (PZC).

In de bezuinigingsplannen van het college van Terneuzen wordt er volgend jaar 50.000 euro bezuinigd op de bibliotheek en vanaf 2014 jaarlijks 200.000 euro, zo meldt de PZC.

Nadat tien dagen geleden de ondernemingsraad en de Raad van Toezicht van de bibliotheek in brandbrieven aan de gemeenten Terneuzen, Hulst en Sluis hun zorg hadden uitgesproken over de bezuinigingsplannen en de gevolgen ervan voor de leefbaarheid van het Zeeuws-Vlaamse plattelandsgebied, ontstond er de afgelopen dagen een discussie over de hoogte van de bezuinigingen. Volgens de betrokken wethouders van Terneuzen en Hulst zouden die best meevallen en zouden de door de bibliotheek genoemde bedragen niet kloppen. Van de in de brandbrieven genoemde bezuiniging van twee ton (één ton Terneuzen en Sluis en Hulst ieder een halve ton) zou volgens de wethouders geen sprake zijn. Wethouder Adri Totté van Hulst in de Provinciale Zeeuwse Courant: 'We werken op basis van onze bibliotheekvisie. De subsidie blijft hetzelfde.' Volgens wethouder Bos van Terneuzen lopen de bezuinigngen eerder in de tienduizenden euro's dan in de tonnen, aldus de PZC. Directeur Crombeen van de Bibliotheek Zeeuws-Vlaanderen bestrijdt dit echter. Volgens hem zijn de çijfers glashelder en zijn ze makkelijk terug te vinden in de ontwerpbegrotingen en bezuinigingsvoorstellen. 'De begroting voor 2013 die ik heb ingediend vertoont een tekort van 70.000 euro. Daar bovenop komt een bezuiniging van 50.000 euro van Terneuzen en een korting van 30.000 euro van Hulst. Samen dus 150.000 euro. Sluis bezuinigt niet, dus ik neem aan dat dat ook voor de bibliotheek geldt,' zo wordt Crombeen geciteerd in BN/De Stem. Met ingang van 2014 rekent Crombeen op een extra bezuiniging door Terneuzen van 150.000 euro, waardoor het totaal aan bezuiningen waarmee de bibliotheek dan jaarlijks te maken krijgt oploopt tot circa 300.000 euro.

Op 8 november neemt de gemeenteraad van Terneuzen een besluit over de bezuinigingsvoorstellen van het college.

Zie ook dit bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie