HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
15 november lancering Flandrica.be
18-10-2012
Op 15 november zal tijdens een feestelijke bijeenkomst Flandrica.be gelanceerd worden, de portal voor gedigitaliseerd materiaal uit zes belangrijke Vlaamse erfgoedbibliotheken.
Flandrica.be biedt voor het eerst toegang tot volledig gedigitaliseerde boeken, handschriften, kranten, prenten en andere materialen uit zes Vlaamse erfgoedbibliotheken.
Het via Flandrica.be aangeboden materiaal bestaat uit 'Flandrica', publicaties geproduceerd in Vlaanderen of handelend over Vlaanderen, en unica uit het Vlaams patrimonium zoals handschriften. De nadruk zal in eerste instantie liggen op visueel attractief of cultuurhistorisch interessant materiaal, dat ter beschikking wordt gesteld in een hoogwaardige kwaliteit en dat ruim wordt gecontextualiseerd, onder andere via een tentoonstelling van hoogtepunten. In eerste instantie zal het gaan om een bescheiden online collectie, die na de lancering van Flandrica.be regelmatig zal worden aangevuld met nieuw gedigitaliseerd materiaal van de zes partnerbibliotheken en van andere bibliotheken die zich bij het portaal willen aansluiten.

Om de aanwezigheid en zichtbaarheid van Vlaams typografisch erfgoed op het internet nog verder te verhogen, zal de inhoud van Flandrica.be ook worden opgenomen in Europeana.

De zes betrokken erfgoedbibliotheken zijn: Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen, de Universiteitsbibliotheek Antwerpen, de Openbare Bibliotheek Brugge, de Universiteitsbibliotheek Gent, de Provinciale Bibliotheek Limburg in Hasselt, de Universiteitsbibliotheek Leuven.

Tijdens de bijeenkomst op 15 november, die begint om 10.30 uur en eindigt rond 12.30 uur, zal Joke Schauvliege, Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur, Flandrica.be officieel lanceren. Tevens zal de ondertekening plaatsvinden van de overeenkomst tussen de Vlaamse Erfgoedbibliotheek en Europeana, door de voorzitter en de secretaris van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Op dezelfde dag vindt 's middags, ook in KU Leuven, het derde overlegplatform voor erfgoedbibliotheken plaats.

Voor meer informatie over Flandrica.be, zie hier.
Voor het volledige programma van de bijeenkomst op 15 november, zie hier.

Zie ook dit bericht.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie