HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Centraal Boekhuis gestart met aanbieden van verhuurdienst voor e-books
18-10-2012
Gisteren is de al eerder aangekondigde dienst van het Centraal Boekhuis van start gegaan via welke boekhandels (en andere partijen) e-books kunnen gaan verhuren. 
Het Centraal Boekhuis (tegenwoordig CB Logistics geheten) kondigde in juli al aan met ingang van oktober de mogelijkheid aan te gaan bieden voor verhuur van e-books.

Uitgevers kunnen nu per e-book de prijs en het aantal leendagen invoeren. Nadat zij dat gedaan hebben, komen de e-books vervolgens beschikbaar voor verhuur. Het betekent voor (web)boekwinkels en andere partijen dat er een nieuwe manier beschikbaar komt om e-books aan klanten aan te bieden. De e-books worden online gelezen. De boekverkopers kunnen consumenten de toegang tot een boek verhuren voor één van de 9 voorgedefinieerde huurperiodes. De consument ontvangt een link naar een online lezen-omgeving. De boekhandel kan deze omgeving customizen naar zijn eigen look and feel. (Zie ook deze uitleg van CB)
Het is nog onduidelijk hoeveel boekhandels en webwinkels gebruik zullen gaan maken van de verhuurmogelijkheid en hoe de uitgevers zullen reageren op de nieuwe distributiemogelijkheid. Volgens berichtgeving van de NOS zijn de uitgevers echter nog huiverig omdat er nog onduidelijkheid bestaat over bijvoorbeeld de auteursrechten en het risico van illegaal downloaden. Bovendien zijn de uitgevers volgens de NOS bang dat er minder papieren boeken door worden verkocht.

Ook bibliotheken zouden gebruik kunnen maken van de nieuwe CB-dienst. Volgens het NOS-bericht zouden zij graag 'meeliften'. De bibliotheken zouden daarbij bereid zijn een 'normale prijs' te betalen voor het e-book zoals ze dat ook doen voor het papieren exemplaar. Er zou sprake zijn van overleg daarover met het Centraal Boekhuis.

Volgens Wiebe de Jager van uitgeverij Eburon en ereaders.nl, kenner op het gebied van e-books, zijn er echter nog geen retailers die de koppeling met de online reader van CB gemaakt hebben. De Jager ziet verder nog enkele andere haken en ogen. 'Maar daarmee zijn we er nog niet. Want als het aan de kant van de retailers geregeld is, dan moet er nog aanbod zijn, en vooralsnog is nog niet bekend of cq. hoeveel uitgevers hun ebooks gaan aanbieden in het verhuurmodel. Die moeten per ebook opgeven of het verhuurd mag worden en zo ja, volgens welke prijzen en leentermijnen. Ik vermoed dat zowel uitgevers als retailers eerst de kat uit de boom willen kijken. Ebooks verhuren is en blijft een heet hangijzer, zoals veel Nederlandse bibliotheken al hebben kunnen ondervinden. Veel uitgevers zijn terughoudend als het gaat om ebookverhuur, bang om de verkoop te schaden. Bijkomend probleem is dat het lezen van gehuurde ebooks nogal wat praktische nadelen kent. Zo zijn de gehuurde ebooks bij het CB systeem alleen te lezen in de browser, waardoor de meeste eInk ereaders afvallen. Daarnaast is er veel te doen geweest rond de beveiliging van de digitale boeken die via de online reader worden aangeboden,' aldus De Jager.
Volgens Erik-Jan Bulthuis van CB vandaag in Boekblad is het niet meer dan logisch dat het nog niet storm loopt met de belangstelling voor de nieuwe e-books verhuurdienst, omdat er nog wel wat bij komt kijken voordat het systeem operationeel is. Volgens Bulthuis heeft een aantal uitgevers al aangegeven mee te zullen doen, al kan hij nu nog niet aangeven hoeveel er dat zullen zijn. In ieder geval wordt Singel 262 genoemd als een uitgeverij die binnenkort begint met het aangeven van prijzen en huurperiodes.

Overigens heeft Amazon onlangs aangekondigd binnenkort naar Europa te komen met zijn Kindle Owners’ Lending Library (zie hierover onder andere dit bericht). Vooralsnog wordt de dienst nog alleen uitgerold in Groot-Brittannië, Duitsland en Frankrijk, maar de verwachting is dat Nederland op termijn zal volgen. Daarmee meldt zich dus een andere grote speler op het gebied van het uitlenen van e-books.

Zie in dit kader ook het weblog van Mark Deckers, die zich optimistisch toont over de mogelijkheden van de nieuwe CB-dienst voor bibliotheken, en deze discussie op Bibliotheek 2.0, waar men heel wat somberder is over de 'concurrentie' die voor bibliotheken gaat ontstaan op het gebied van het uitlenen van e-books.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie