HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Friese bibliotheekinnovatie op Amerikaans congres
19-10-2012
De SocialMediaCaster won vorig jaar de Bibliotheek Initiatief Prijs.
Op 23 oktober wordt de SocialMediaCaster, een Friese bibliotheekinnovatie, gepresenteerd op het Internet Librarian 2012 congres in Californië. SocialMediaCaster is een interactieve touchscreenzuil waarmee bibliotheekbezoekers op een snelle manier zien wat er over een collectie-item op sociale mediaplatforms te vinden is.

SocialMediaCaster is een innovatief product waarin sociale media ingezet kunnen worden ter verrijking van bronnencollecties. Stichting Bibliotheken Midden-Fryslân en Extelligentsia zijn in 2010 gestart met de ontwikkeling van SocialMediaCaster (SMC). Het beoogde systeem slaat een brug tussen fysieke bibliotheekcollecties en het digitale domein van sociale media. SMC is een interactieve installatie - een informatiezuil - voorzien van een touchscreen en barcode lezer. Wanneer bibliotheekbezoekers een collectie-item/uitleenobject voor de zuil houden wordt deze automatisch gescand (op basis van de chip of barcode). De resultaten van de zoekopdrachten worden op een touch-sensitive scherm aan de gebruiker getoond. De zoekresultaten zijn beschrijvingen, video’s, foto’s of verwijzen naar gerelateerde bronnen zoals andere boeken van dezelfde auteur of bronnen die op basis van gebruikerswaarderingen worden gevonden.

Op 17 november 2011 heeft SMC de Bibliotheek Initiatief Prijs gewonnen. SMC werd in 2012 ook genomineerd voor de IPON / Mediawijzer.net Award in de categorie Meest innovatieve project mediawijsheid. Inmiddels wordt er hard gewerkt aan de tweede versie van SMC en is het opgenomen in de vernieuwingsagenda van het Fries Bibliotheken Netwerk. In het bijzonder richt dit project zich op de koppeling tussen de mediatheekcatalogus van een instelling voor voortgezet onderwijs en de catalogus van een nabijgelegen bibliotheek. Hiertoe rondden we afgelopen mei een pilot met CSG Comenius uit Leeuwarden succesvol af. De koppeling van schoolmediatheken en bibliotheken, op basis van verwijzingen in sociale media, verrijkt de collecties. Daarnaast wordt bibliotheekbezoek door leerlingen op deze, voor hen herkenbare manier, gestimuleerd.

De presentatie op het Internet Librarian congres wordt verzorgd door Jeroen de Boer (projectleider Bibliotheekservice Fryslân) en Keimpe de Heer (Extelligentsia). Internet Librarian is het grootste Amerikaanse congres voor bibliotheken en wordt voor de zestiende keer georganiseerd in Monterey, Californië.

Zie: www.socialmediacaster.org

Projectleider Jeroen de Boer heeft op Bibliotheek 2.0 een filmpje met uitleg over de SocialMediaCaster geplaatst.

Meer informatie is hier te vinden. Zie ook dit berichtPrint deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie