HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Beste bibliotheek van Nederland 2012 staat in Amsterdam
24-10-2012
De Openbare Bibliotheek van Amsterdam (OBA) is gekozen tot Beste Bibliotheek van Nederland 2012. De bibliotheek werd geselecteerd uit een deelnemersveld van twaalf genomineerden (één per provincie). Tijdens een feestelijk evenement in het Beatrix Theater te Utrecht is de NBD Biblion Award aan de OBA uitgereikt door Ronald Giphart, voorzitter van de onafhankelijke jury. Het jaarlijkse evenement stond dit keer in het teken van duurzaamheid en is een initiatief van het vakblad Bibliotheekblad.
 
Beste bibliotheek van Nederland 2012 staat in Amsterdam
De top 3
De Beste Bibliotheek van Nederland staat in Amsterdam, omdat deze instelling - aldus de jury - van internationale allure is. Alle aspecten van goed bibliotheekvakmanschap zijn te vinden in de openbare bibliotheek van Amsterdam. 'Een prachtig gebouw op een prachtige plek, met een bruisende en inspirerende sfeer, iconisch, kortom: een voorbeeldige inspiratiebron.'
De runner-up, Boekenberg Spijkenisse, wordt gekenschetst als een fenomenaal ontworpen en gezichtsbepalende nieuwe bibliotheek, een werkelijk schitterend gebouw midden in de samenleving. In de woorden van de jury: 'De Boekenberg van Spijkenisse is alleszins een omweg waard.'
De winnaar van het brons, Makkum, wordt geprezen als kleine bibliotheek met een hechte verankering in de lokale gemeenschap. 'Een frisse, kleurige en overzichtelijke bibliotheek, met een goed concept en leuke vondsten, ondanks de beperkte voorzieningen en collecties.'

Meest Duurzame Bibliotheek is de Bibliotheek Groningen
Voor het eerst is er dit jaar een prijs uitgereikt aan de Meest Duurzame Bibliotheek als beloning voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. Bij de beoordeling van de kandidaten heeft de jury zwaar laten wegen dat de winnaar, Bibliotheek Groningen, regionaal en landelijk, fysiek én digitaal haar sporen heeft verdiend via een keur aan informatie over duurzaamheid. Het onderwerp is structureel ingebed in de organisatie en dat vertaalt zich in de kwaliteit van de producten, diensten en activiteiten. Vanwege de even structurele aanpak en de hechte samenwerking met andere partners legde Bibliotheek Kennemerwaard beslag op de tweede plaats. Als derde eindigde Bibliotheek Dommeldal, die de Maand van de Duurzaamheid aangreep om het thema extra in de schijnwerper te plaatsen.

Beste Bibliothecaris van Nederland 2012
Lezers en genodigden van Bibliotheekblad bepaalden via stemming wie zich een jaar lang Beste Bibliothecaris van Nederland mag noemen. Winnaar is Theo Peeters, directeur van Theek 5, die daarmee in de voetsporen treedt van Mark Deckers (Bibliotheek Hengelo). Op basis van zijn jarenlange vakmanschap, bevlogen creativiteit en groot respect van talloze collega's, verwierf Peeters het goud. In de race om de felbegeerde persoonlijkheidsprijs van de bibliotheeksector bleef hij daarmee zijn vakgenoten Corrie Folkersma (Bibliotheek Deventer) en Esther Valent (ProBiblio) voor.

Foto: Gerrit Serné


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (4)

L.J.C. van Velzen
29-10-2012 14:56
Wij feliciteren de OBA met de keuze als Beste
Bibliotheek van Nederland .

Dit is zeker verdiendt, er is altijd  iets nieuws om te bekijken en een verademing om er te  zijn.
gabriel blankenaauw
30-10-2012 09:37
wat een gotspe. met een bibliotheek heeft dit warenhuis waar kennelijk per ongeluk boeken in terecht zijn gekomen weinig overeenkomst.
er lijkt uitsluitend ondergekwalificeerd personeel te zijn overgebleven in deze luidruchtige hal. Alle muziek die niet op 1 cd, en dus niet in het dwangmatige opbergsysteem past moet uit Het Magazijn worden gehaald door mensen die het niet meer kunnen vinden om dat hun  collega's  het niet juist hebben opgeborgen. De muziekafdeling is helemaal om te huilen. Er is nu een systeem in de kasten waardoor alles door elkaar staat. Dus partituren en boeken over die partituren. Dat nieuwe systeem is overigens nooit aan de gebruikers uitgelegd, die dan ook massaal deze amateurcollectie, ooit een vruchtbare humuslaag aan bladmuziek, links laten liggen. Ik zou nog lang kunnen doorgaan, en hoop dat er ooit aan het Oosterdok iemand wakker wordt, het gebouw aan V & D verkoopt en op een nieuwe lokatie opnieuw begint.
steef bakker
5-11-2012 09:52
Proficiat aan allen die betrokken waren bij het  uitwerken van het concept en de realisatie van de beste BIB van Nederland.Het is prachtig.
Bea van den Berg
7-11-2012 15:21
Proficiat OBA!
De Beste Bibliotheek van Nederland!
Helemaal verdiend! Een prachtig gebouw en zeer aangename plaats om te werken en te verblijven.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie