HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Fusie KB en Nationaal Archief (voorlopig) van de baan
28-10-2012
De voorgenomen fusie van de Koninklijke Bibliotheek (KB) en het Nationaal Archief (NA) is 'bevroren', zo blijkt uit een brief van staatssecretaris Zijlstra (OCW) aan de Tweede Kamer.
Het besluit om de KB en het Nationaal Archief te laten fuseren tot één organisatie werd bijna een jaar geleden bekendgemaakt. De samenvoeging werd destijds gezien als 'een logisch vervolg op de verregaande samenwerking tussen beide instellingen'. De fusie had op 1 juli 2013 haar beslag moeten krijgen.

Nu stelt Zijlstra de fusie voorlopig te willen bevriezen en een verkenning te willen laten uitvoeren naar alternatieve vormen van samenwerking. Als reden voor dit besluit noemt Zijlstra in de brief het feit dat 'de beoogde opbrengsten van een fusie tot één organisatie op dit moment nog onvoldoende worden aangetoond. Deze opbrengsten zijn eerder geformuleerd in termen van voordelen op gebied van kwaliteit, continuïteit en efficiency bij het realiseren van de ambities ten aanzien van de digitalisering van informatie en de informatiehuishouding van het Rijk. Deze ambities gelden in relatie tot uiteenlopende gebruikersgroepen (wetenschap, onderwijs, overheid, cultuur en burgers). Het gestelde doel, kwaliteitsverbetering en het efficiënt voldoen aan de toekomstige digitaliseringsopgave, is echter onverminderd van belang. Om deze reden heb ik besloten om ook andere potentiële oplossingen en samenwerkingsvormen te laten verkennen,' aldus de staatssecretaris.

De verkenning zal naar verwachting zes maanden duren.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie