HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Harde cijfers
22-10-2012
Duurzaamheid. Het is toch een beetje een modewoord. Ook aan de bibliotheekbranche gaat deze trend niet ongemerkt voorbij. In oktober wordt voor de eerste keer de gelukkige winnaar bekendgemaakt die zich de meest duurzame bibliotheek van Nederland mag noemen. Een mooi initiatief natuurlijk, maar mij bekruipt nu wel een beetje het gevoel dat het aantal verkiezingen in de bibliotheekbranche zo langzamerhand het verzadigingspunt bereikt.  
Het begon met de beste bibliotheek, al snel gevolgd door de meest inspirerende bibliotheekpersoonlijkheid/beste bibliothecaris, de beste jeugdbibliotheek en het meest innovatieve project. En dan was er nog die hilarische spin-off in Maastricht tijdens de Bibliotheektweedaagse 2010 met de meest sexy, de best geklede en de hipst bebrilde bibliothecaris; een beetje zelfspot is de bibliotheekwereld gelukkig niet vreemd. Gaan we volgend jaar ook nog voor de veiligste, de schoonste, de hipste en natuurlijk de meest ideale bibliotheek?

Terug naar de strijd om de duurzaamheid. De drie kanshebbers zijn inmiddels bekend. Maar waarom Groningen en niet in Gorinchem? En hoezo Kennemerwaard en niet Klazienaveen? Eigenlijk zijn alle bibliotheken duurzaam. Sterker nog, er is haast geen duurzamer instelling dan de bibliotheek. Recycling in de ware zin van het woord. Een bibliotheekboek kan zo’n tachtig keer worden gelezen voordat het de prullenbak in moet. Hoe duurzaam is dat! Het scheelt al snel een half regenwoud aan papier en tonnen vervuilende drukinkt. Daarnaast is de bibliotheek ook nog eens goed voor je persoonlijke ontwikkeling en levert daarmee een belangrijke bijdrage aan de kenniseconomie. Stel dat al die 28 miljoen boeken in de Nederlandse bibliotheken allemaal tachtig keer zouden worden gelezen, duurzaamheid ten top! Helaas is dit cijfer niet reëel, omdat er van die 28 miljoen boeken ook vele miskopen ongelezen de container ingaan. We kunnen de bibliotheken nog een stuk duurzamer maken als we zorgvuldiger en vraaggerichter gaan collectioneren. In onze bibliotheek, die werkt volgens het Gronings retailconcept, is dit al het geval. Met een groei van het aantal uitleningen van 20% mag je toch wel spreken van een duurzame bibliotheek. En mogen we in Grootegast dan niet de beste bibliotheek worden, het grootste compliment is dat de klant ons weet te vinden. Mijns inziens zijn de belangrijkste criteria voor de beste, maar ook van de duurzaamste bibliotheek de harde cijfers. Leden, uitleningen, gebruik en bezoekers. Dat is toch waar je het voor doet. Het is mooi als je collega’s je waarderen, maar nog fijner is als je klanten je zien zitten.

In dat kader wil ik ervoor pleiten om volgend jaar de verkiezing voor beste bibliothecaris te vervangen door iets heel verfrissends: ‘The international hug a librarian day’. Deze via de social media aangewakkerde campagne kwam van de grond ‘because librarians are cool and they help and love everyone’. Hier wordt niet slechts één collega blij van, maar hier krijgen álle hardwerkende bibliothecarissen, zelfs wereldwijd, een warm gevoel van.

Zie ook de fotoreportage met foto's van Bibliotheek Grootegast..

Lysbeth Post, namens de bibliotheek van Grootegast
Foto's: Eimer Wieldraaijer

In de aanloop naar de feestelijke bekendmaking van de Beste Bibliotheek van Nederland 2012, op 24 oktober a.s, zullen op deze website (in willekeurige volgorde) persoonlijke columns van de directeuren cq managers van de genomineerde bibliotheken gepubliceerd worden. Aangezien de verkiezing Beste Bibliotheek van Nederland dit jaar in het teken staat van het thema 'duurzaamheid' is hen gevraagd dit als uitgangspunt voor hun column te nemen.




Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie