HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Reorganisatie Biblionet Groningen vanwege bezuinigingen
08-11-2012
Vanwege fikse gemeentelijke en provinciale bezuinigingen is Biblionet Groningen per 5 november in reorganisatie. Deze reorganisatie treft zowel de bibliotheken als de provinciale serviceorganisatie en raakt zestig à zeventig werknemers. 
De reorganisatieronde is de tweede in korte tijd. Ook vorig jaar noopten bezuinigingen Biblionet Groningen al tot een reorganisatie, waarbij bibliotheken moesten worden gesloten of omgebouwd tot bibliotheekservicepunten. Voor de medewerkers had de vorige reorganisatie echter relatief weinig gevolgen omdat de klap grotendeels kon worden opgevangen door het niet verlengen van tijdelijke dienstverbanden. De gevolgen van de nieuwe reorganisatie zijn veel groter, zo meldt Biblionet vandaag in een persbericht, aangezien in totaal 60 à 70 van de ongeveer 350 medewerkers zullen worden getroffen.Er wordt zoveel mogelijk geprobeerd om deze mensen in de organisatie te herplaatsen, maar gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk. Biblionet Groningen verwacht hiermee het grootste deel van de bezuiniging van in totaal 1,7 miljoen euro te kunnen realiseren. Andere maatregelen betreffen onder meer het verminderen van openingsuren van bibliotheken en het opheffen van bibliobushaltes.

Naast ingrijpende gemeentelijke en provinciale bezuinigingen speelt ook de verhoging van de vaste kosten, zoals loonkosten en huur van panden, een rol.

Arend Middelveld van de raad van bestuur van Biblionet Groningen in een verklaring: ‘De bibliotheek is een belangrijke voorziening voor heel veel mensen. Welke organisatie in de provincie Groningen kan immers zeggen dat ze 160 000 leden heeft? Dat die nog altijd zeer intensief gebruikmaken van onze dienstverlening, mag blijken uit het feit dat we per jaar meer dan zes miljoen boeken, tijdschriften, dvd’s en cd’s uitlenen. Desondanks zullen de bibliotheekleden de gevolgen van de bezuinigingen onherroepelijk merken, bijvoorbeeld doordat een aantal bibliotheken minder vaak open zal zijn. Toch proberen we samen met onze subsidiegevers een stelsel van kwalitatief goede bibliotheken te behouden. We willen onze bezoekers, zowel kinderen als volwassenen, een aantrekkelijk assortiment en uitstekende service blijven bieden.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie