HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Mogelijk sluiting twee filialen Stichtse Vecht
13-11-2012
Het college van de gemeente Stichtse Vecht stelt voor van de vijf bibliotheekvestigingen in de gemeente er twee (in Maarssen-Dorp en Kockengen) te sluiten en te vervangen door bibliotheeksteunpunten. 
Binnen de gemeente Stichtse Vecht, dat behoort tot het werkgebied van Bibliotheek Angstel, Vecht en Venen,  zouden dan nog drie volwaardige bibliotheekvestigingen open blijven, in Breukelen, Loenen aan de Vecht en in Maarssenbroek (in een nieuwe multifunctionele accommodatie). 
Een ander element in het voorstel van het college is: indien mogelijk binnen de financiële kaders, in samenspraak met inwoners en instellingen realiseren van afhaalpunten in scholen- of wijkgebouwen in kleine kernen. Daarnaast wordt ingezet op een bezorgservice voor minder mobiele inwoners. Bij het runnen van de bibliotheeksteunpunten in Maarssen-Dorp en Kockengen en van de bezorgservice wordt uitgegaan van 'een maximale inzet' van vrijwilligers en van mensen die via de gemeente een re-integratietraject volgen.

Wethouder Gera Helling van cultuur in het persbericht van de gemeente: 'De noodzakelijke bezuinigingen op het bibliotheekwerk hebben de afgelopen maanden tot discussie geleid. Het college staat met de bezuinigingsopdracht voor een lastige keuze. Uiteindelijk kiest het college voor een variant die een zo goed mogelijke gespreide bibliotheekvoorziening oplevert rekening houdend met de beschikbare financiële middelen. De kernen worden zo optimaal mogelijk bediend, doordat de bibliotheekvoorzieningen goed bereikbaar blijven. Dit sluit goed aan bij visie van B&W om gebiedsgericht en kernengericht te werken.'

Het voorstel komt voort uit een onafhankelijk onderzoek van Bureau Boer & Croon naar een ‘toekomstbestendige bibliotheekvoorziening in Stichtse Vecht’. Tot dit onderzoek werd in mei van dit jaar besloten door het college, om tot een zorgvuldige afweging te kunnen komen aangaande het realiseren van een 'toekomstbestendige biblliotheek'. 

Vorig jaar ging de gemeenteraad van Stichtse Vecht akkoord met een bezuiniging van 200.000 euro op de bibliotheek. In het totaal moet de bibliotheek vanaf 2013 jaarlijks een bezuiniging van 325.000 euro realiseren (inclusief een eerdere besparingsopgave en een provinciale bezuiniging), een korting van ongeveer 25 procent.

De begin dit jaar aangekondigde mogelijke sluiting van de filialen in Maarssen-Dorp en Kockengen leidde tot verschillende protestacties van inwoners.

Op 14 november peilt het college de mening van de gemeenteraad over het voorstel, daarna wordt een definitief besluit genomen.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie