HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Erfgoedprojecten in Oss en Enschede
13-11-2012
In Bibliotheek Oss is afgelopen zondag tijdens de erfgoedmarkt de Digitale Erfgoedkaart Oss gepresenteerd. De Bibliotheek Enschede zal komende vrijdag, in het kader van de feestelijke heropening van de vernieuwde centrale bibliotheek, de zogeheten Heritage Browser demonstreren.
Met de Digitale Erfgoedkaart wordt het erfgoed in de gemeente Oss onder de aandacht gebracht van zowel toeristen als de eigen inwoners van de gemeente. Via de digitale kaart wordt duidelijk waar erfgoed in de gemeente Oss aanwezig is of waar archeologische vondsten zijn gedaan. Per locatie wordt hierover bondige informatie in woord en beeld gegeven, met een link naar de website van de betrokken erfgoedorganisatie. Aan de totstandkoming van de Digitale Erfgoedkaart is meegewerkt door tien erfgoedorganisaties die verenigd zijn in het Team Cultureel Erfgoed (TCE). De tien deelnemende erfgoedorganisaties hebben de informatie voor de kaart aangeleverd. De kaart is onderverdeeld in vijf thema's: landschap, archeologie, dorp & stad, gebouwen en uitgebeelde verhalen. Het uitgangspunt is dat hier zoveel mogelijk erfgoed wordt gepresenteerd dat nu nog (deels) zichtbaar is, zodat belangstellenden er heen kunnen fietsen, rijden of wandelen, nadat ze de informatie digitaal hebben bekeken. De kaart zal in de toekomst aangevuld blijven worden.

De digitale kaart, die te raadplegen is via www.toerismeoss.nl, is gemaakt door Bibliotheek Oss (onderdeel van Bibliotheek Maasland). Na het vertrek van de externe projectleider eind 2012 zullen het Stadsarchief Oss en de Bibliotheek Oss de trekkers van dit project worden.

De Heritage Browser, die komende vrijdag in de Bibliotheek Enschede gedemonstreerd wordt, behelst een multitouchtafel via welke bezoekers zo'n zesduizend digitale foto's uit de collectie van het Stadsarchief Enschede kunnen raadplegen. De fotocollectie is te doorzoeken op trefwoord, via een tijdlijn, in speciale collecties en middels extra achtergrondinformatie over de foto’s. Elke foto heeft een QR-code zodat de bezoeker deze direct kan scannen naar zijn smartphone. Bibliotheek Enschede is de eerste bibliotheek in Overijssel die de Heritage Browser aanbiedt. De digitale fototafel is ontwikkeld door DOKLAB, waarvan komende vrijdag iemand aanwezig zal zijn om uitleg te geven over de interactieve mogelijkheden die de tafel biedt en over de apps die eraan gekoppeld kunnen worden. (Zie ook dit filmpje met uitleg over de Heritage Browser).

Een project dat in zekere mate vergelijkbaar is met de twee bovengenoemde is vantoentotlater.nl, dat vorig jaar gelanceerd werd door BiblioPlus.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie