HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
BiblioNova sluit zeven vestigingen
15-11-2012
BiblioNova, dat de bibliotheekvoorziening verzorgt in Sittard-Geleen en omstreken, ziet zich door bezuinigingen genoodzaakt per 1 december aanstaande zeven vestigingen te sluiten. Ter compensatie zullen er  in sommige plaatsen afhaalpunten en wisselcollecties in scholen komen.
De vestigingen die gesloten zullen worden, zijn die in Susteren, Koningsbosch, Nieuwstadt, Pey, Roosteren, Grevenbicht en Munstergeleen.  Ook de servicepunten in de gemeente Schinnen komen per 1 december te vervallen. BiblioNova heeft op dit moment nog 15 vestigingen en vier servicepunten in de gemeenten Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Beek, Stein en Schinnen.

In Munstergeleen wordt ter vervanging van de gesloten vestiging een afhaalpunt gepland en de school wordt bediend met wisselcollecties. Ook in Grevenbicht zijn hiertoe plannen in ontwikkeling. In Susteren zijn plannen voor een afhaalpunt in zorgcentrum Vastrada en een wisselcollectie boeken voor de bewoners van Vastrada en voor met name ouderen en minder validen. De basisscholen in de gemeente Schinnen zullen met wisselcollecties bediend worden.

BiblioNova meldt over het besluit tot sluiting van de vestigingen: 'Vanwege de algemene ontwikkelingen, zoals de digitalisering, trends als ontlezing en demografische ontwikkelingen en vanwege bezuinigingen hebben de Colleges van Burgemeester en Wethouders van de gemeenten waarbinnen BiblioNova het bibliotheekwerk verzorgt, namelijk Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Beek, Stein en Schinnen, in juli 2011 een bestuuropdracht Beleidsplan Bibliotheek van de Toekomst vastgesteld om te komen tot een gezamenlijke, toekomstgerichte visie op het bibliotheekwerk in de regio.' Sluiting van de vestigingen komt voort uit dit Beleidsplan Bibliotheek van de Toekomst, de regionale bibliotheekvisie voor een ondernemende bibliotheek in de periode 2013-2018 (PDF). In het kader van dit beleidsplan is onder andere afgesproken dat voor de inwoners van de vijf gemeenten binnen een straal van acht kilometer een bibliotheek met een complete dienstverlening blijft, zo meldt de Limburgse omroep L1.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (1)

J.J Salden
17-8-2019 16:35
 Hoe is het met de bibliotheek in Born ?Blijft die wel open?

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie