HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
NVB voortaan Koninklijk
16-11-2012
Het predicaat werd toegekend vanwege het honderdjarig jubileum van de vereniging.
NVB voortaan Koninklijk
De commissaris van de Koningin in de provincie Utrecht Roel Robbertsen heeft gistermiddag het predikaat Koninklijk uitgereikt aan de Nederlandse Vereniging voor Beroepsbeoefenaren (NVB) in de bibliotheek-, informatie- en kennissector. De uitreiking vond plaats in het Beatrixtheater in Utrecht tijdens de viering van het honderdjarig jubileum van de vereniging.

De stand-up comedian Murth Mossel die aansluitend optrad zei snedig: 'De NVB wordt dus KNVB. Ik weet niet hoe jullie dat gaan uitleggen aan Louis van Gaal.’

Tijdens de bijeenkomst werd John Mackenzie Owen benoemd tot lid van verdienste van de (K)NVB. Jurylid Frank Huysmans reikte de Victorine van Schaickprijs 2012 uit aan Vicky Breemen (Instituut voor Informatierecht UvA) voor haar publicatie op het gebied van auteursrecht en het e-book. De scriptieprijs ging naar Tessa Nederhoff (zij legde reacties van bibliotheken vast op de komst van het e-book en de gevolgen voor het literaire veld), terwijl de initiatiefprijs werd gewonnen door Esther Valent (ProBiblio) voor haar inspanningen om het digitale inlichtingenwerk een nieuwe impuls te geven na het verdwijnen van Al@din.

De NVB begon in 1912 als de Nederlandse Vereniging van Bibliothecarissen en Bibliotheek-ambtenaren. Haar voornaamste doel: ‘het bibliotheekwezen te bevorderen en de belangen van de daaraan verbonden ambtenaren voor te staan’. In de loop der jaren voerde de NVB een aantal naamswijzigingen door. In 1928 verdween de Bibliotheek-ambtenaar uit de naam en in 1976 werden Documentalist en Literatuuronderzoeker toegevoegd.

In 1999 besloot de NVB haar naam te veranderen in de huidige vorm. Omdat kennis en informatie gaandeweg niet meer alleen via bibliotheken te verkrijgen was, verbreedde de NVB namelijk haar doelgroep. Ze is nu een vereniging voor iedereen die werkt of belangstelling heeft op het gebied van informatiebeheer en -bemiddeling. Leden zijn nog steeds bibliothecarissen, maar ook documentalisten, literatuuronderzoekers, mediathecarissen, archivarissen en communicatiemedewerkers, tegenwoordig veelal aangeduid met de termen informatiespecialisten, informatieprofessionals of kennismanagers.

Het recht om het predikaat Koninklijk te voeren is voorbehouden aan verenigingen en ondernemingen die ten minste honderd jaar bestaan, van landelijke betekenis zijn en een vooraanstaande plaats innemen in hun vakgebied.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (2)

Esther Valent
16-11-2012 11:01
Mooi artikel! Ik weet, het is een beetje veel, maar ik ben ook nog van Bibliotheek Kennemerwaard en Bibliotheek Haarlem en Omstreken :-).
Martin
16-11-2012 13:38
Dat is dan bij deze geadministreerd.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie