HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Vernieuwing Bibliotheek A tot Z op koers
19-11-2012
Begin februari 2013 wordt in Dordrecht een servicepunt geopend in winkelcentrum Sterrenburg, een Bibliotheek op school vervangt de bibliotheekvestiging.
De Bibliotheek A tot Z is weer een stap verder met de uitvoering van het vernieuwende plan dat zij in opdracht van de gemeente Dordrecht in 2011 heeft opgesteld. De bibliotheek opent een servicepunt in het winkelcentrum Sterrenburg en start met de Bibliotheek op school. Onlangs heeft de Bibliotheek A tot Z het contract ondertekend met Corio BV, de verhuurder van het winkelcentrum . De opening van het servicepunt is begin februari 2013, waarna vestiging Sterrenburg de deuren zal sluiten.

De Bibliotheek A tot Z huurt per 1 januari 2013 in winkelcentrum Sterrenburg op de eerste verdieping een ruimte van ca. 60m². Naar verwachting gaat begin februari het het nieuwe servicepunt van start en de huidige bibliotheekvestiging Sterrenburg dicht.

Het servicepunt in het winkelcentrum krijgt een afhaal-, innamepunt, een leenautomaat en een kleine collectie boeken, luisterboeken en dvd’s, die regelmatig wordt ververst. Via de website van de bibliotheek is de totale collectie beschikbaar, gereserveerde materialen kunnen in het servicepunt worden opgehaald.

Zoals het er nu naar uitziet zal er 15 uur in de week een bibliotheekmedewerker aanwezig zijn om bezoekers zo nodig te ondersteunen. De bibliotheek onderzoekt de mogelijkheid om het servicepunt zodanig in te richten dat bibliotheekleden ook buiten deze uren, tijdens de openingstijden van het winkelcentrum, ervan gebruik kunnen maken. De plannen om het servicepunt zo ruim mogelijk in te zetten, zijn al in vergevorderde stadium en worden bekend gemaakt wanneer ze geheel concreet zijn uitgewerkt.

Ter vervanging van de vestiging in Sterrenburg wil de bibliotheek de Bibliotheek op School introduceren op de basisscholen in deze wijk. De bibliotheek zal daartoe de komende tijd met basisscholen in gesprek gaan om hen het arrangement aan te bieden.

De Bibliotheek A tot Z heeft in 2011 in opdracht van de gemeente Dordrecht een toekomstgericht plan opgesteld. Een vernieuwend plan dat inspeelt op de huidige tijd én leidt tot besparingen. Het resultaat is een nieuw dienstverleningsconcept bedoeld om meer mensen in Dordrecht te voorzien van bibliotheekdienstverlening. In uitvoering van dit toekomstgericht plan waarmee het college in november 2011 heeft ingestemd, sluit vestiging Sterrenburg in 2013 en vestiging Dubbeldam voor 2015 de deuren. Vestiging Stadspolders wordt dan dé vestiging voor Dordrecht Oost.

Het uitgangspunt van het vestigingsbeleid van de Bibliotheek A tot Z voor Dordrecht is één fysieke bibliotheekvestiging per stadsdeel. Momenteel is er een vestiging in het centrum, één in West (Crabbehof) en drie vestigingen in Oost (Sterrenburg, Dubbeldam, Stadspolders). Ander punt in de overweging tot sluiting van vestiging Sterrenburg is de verouderde inrichting en de noodzaak de selfservice aan te passen.

De Bibliotheek A tot Z heeft op basis van de veranderende vraag van de klanten en de veranderingen in de informatiemaatschappij, gekozen voor minder vestigingen ten gunste van doelgroepgerichte dienstverlening op scholen en instellingen, en kleine servicepunten.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie