HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek sluit project Databank Digitale Dagbladen af
20-11-2012
Op donderdag 22 november a.s. vindt in de Koninklijke Bibliotheek (KB) de feestelijke afsluiting plaats van het project Databank Digitale Dagbladen. 
In het kader van het project Databank Digitale Dagbladen zijn er miljoenen krantenpagina’s gedigitaliseerd en doorzoekbaar gemaakt, die zijn te vinden via de webdienst Historische Kranten. De site, via welke kranten uit de periode 1618-1995 toegankelijk zijn, ging in april 2010 online en is sindsdien zo’n twee miljoen maal bezocht, aldus de KB. De site ontsluit ongeveer acht miljoen gedigitaliseerde krantenpagina's. Het krantenproject wordt donderdag weliswaar afgesloten, maar de digitalisering van kranten door de KB gaat verder, zij het op een lager pitje. De KB wil het aantal pagina’s in de krantensite in ieder geval de komende jaren nog uitbreiden tot zo’n dertien miljoen. Dat betekent dat na het project de digitalisering gewoon doorgaat, bijvoorbeeld binnen het programma Metamorfoze en door het scannen van microfilms.

Zes jaar geleden ontving de Koninklijke Bibliotheek een subsidie van 12,5 miljoen euro via het Nationaal Programma Grootschalige Onderzoeksfaciliteiten van NWO/Agentschap NL, voorheen SenterNovem.  In 2008 volgde nog een subsidie van het VWS-programma Erfgoed van de Oorlog, specifiek voor kranten uit de Tweede Wereldoorlog. Dankzij deze financiering kon de KB het project Databank Digitale Dagbladen starten, haar omvangrijkste digitaliseringsprogramma ooit.

Op 22 november wordt het project feestelijk afgerond met een symposium voor iedereen die op enige wijze betrokken is geweest bij het project. Verschillende sprekers laten dan zien wat voor onderzoek er mogelijk is geworden door het online beschikbaar komen van miljoenen krantenpagina’s. (Voor het programma, zie de KB-website)

Zie onder andere de eerdere berichten, hier en hier.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie