HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Nieuw automatiseringssysteem Gelderse bibliotheken
21-11-2012
Het bibliotheeksysteem, waarvoor zeventien bibliotheken de handen ineenslaan, biedt toegang tot een grotere collectie.
Op 26 november stappen tien Gelderse bibliotheken over op het automatiseringssysteem V-Smart. Naast de Bibliotheek Arnhem, zijn dan de bibliotheken Noord Veluwe, Noordwest Veluwe, Veluwezoom, Brummen/Voorst, Graafschap, Nijkerk, Scherpenzeel, Rivierenland, Montferland en Achterhoekse Poort aangesloten.

Het bibliotheeksysteem is het geautomatiseerde catalogus- en uitleensysteem dat leden en bibliotheken zelf gebruiken. De bibliotheken gaan het functioneel beheer gezamenlijk centraal uitvoeren, ook beleidsbeslissingen met betrekking tot het systeem worden gezamenlijk genomen. In totaal gaan zeventien Gelderse Bibliotheken over op het nieuwe systeem, de overige bibliotheken volgen in een tijdsbestek van drie jaar.

De samenwerking levert veel voordeel op: zo kunnen bibliotheekleden eenvoudiger zoeken in de gezamenlijke collectie waardoor een groter en breder aanbod van boeken en andere media beschikbaar is. Daarbij verwachten de bibliotheken met het nieuwe systeem efficiënter te kunnen werken en op termijn kosten te besparen. Het systeem stelt de bibliotheken in staat van de laatste digitale ontwikkelingen gebruik te maken. Uiteindelijk hopen de bibliotheken hun leden hiermee nog beter van dienst te zijn.

Door de overstap is het bibliotheeksysteem een weeklang buiten gebruik. Deze week sluiten de bibliotheken de deuren en kan er niet online worden verlengd of gereserveerd. De sluiting voor het publiek wordt gebruikt om de medewerkers te trainen.

Bibliotheek Oost-Achterhoek stapt op 17 december over en in 2013 staat de overgang voor Bibliotheek CODA in Apeldoorn gepland.

Biblioservice Gelderland meldt overigens ook dat er op 1 april 2013 daadwerkelijk gestart kan worden met het centraal collectioneren in de provincie Gelderland. Op 19 november zetten de directeuren van 19 Gelderse bibliotheekorganisaties hun handtekening onder een document waarmee afgesproken werd mee te gaan doen met het centraal collectioneren. De projectgroep centraal collectioneren gaat nu de details verder uitwerken.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie