HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Koninklijke Bibliotheek lanceert app ‘Hier was het nieuws’
22-11-2012
De Koninklijke Bibliotheek (KB) kondigt de lancering aan van een app gebaseerd op de website Historische Kranten. De app, getiteld 'Hier was het nieuws', toont overal in Nederland historische krantenartikelen over de plaats waar men zich bevindt.
De app geeft antwoord op de vraag: Wat is hier ooit gebeurd? De gebruiker kan zo overal in Nederland historische informatie oproepen over de plek waar hij op dat moment is, zo meldt de KB. De gebruiker kan de informatie direct lezen in de historische krantenartikelen op de website Historische Kranten.

Eppo van Nispen tot Sevenaer, directeur CPNB, geciteerd in het persbericht van de KB over de app: ‘Het is geweldig. Je kunt op elke plek in Nederland nu zien wat voor bijzonders uit het verleden zich daar afspeelde. Een feest van inspiratie. Bijvoorbeeld voor het schrijven van een boek. Blijk ik opeens in een straat met een moordenaar te hebben gewoond. Dat maakt de wandeling ‘s avonds door de buurt een stuk spannender.'

De app ‘Hier was het nieuws’ is gebaseerd op de website Historische Kranten, die is voortgekomen uit het deze week afgesloten project Databank Digitale Dagbladen en die gratis toegang biedt tot ruim acht miljoen gedigitaliseerde krantenpagina’s uit de periode 1618-1995. De app toont de krantenartikelen met gebruik van GPS. Via de app kunnen krantenberichten gedeeld worden op Facebook en Twitter. De app is gratis te downloaden via de App Store (iPhone) en vanaf begin december via Google Play (Android).

De app is geproduceerd door de KB in het kader van SmartErfgoed met steun van het Mondriaan Fonds. Technische realisatie en vormgeving: wearereasonablepeople.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie