HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Turnhout laat boeken zwerven
23-11-2012
Aanbevolen boeken krijgen na hun aanwezigheid in de bibliotheek een tweede leven als zwerfboek.
De Bibliotheek Turnhout brengt Sprinters die Sprinter-af zijn in omloop, zo wordt bericht. ‘We laten een fractie van onze boeken vrij om te gaan dolen. Stuk voor stuk zijn het topexemplaren die wij warm aanbevelen en die na hun bibliotheekcarrière nog een promotie tot “Zwerfboek” verdienen. Op plaatsen waar verveling op de loer durft te liggen, plaatsen we er een kastje vol van. Daarin mag iedere passant naar hartenlust snuisteren, en hij mag het boek dat zijn voorkeur wegdraagt nog meenemen ook.

Als u dus eerst die vervelende wachttijd op het perron aangenaam heeft verkort met een Zwerfboek, dan mag u het vervolgens ook uitlezen tijdens de treinreis. En met de “halve lectuur” van boekjes en tijdschriften in wachtkamers allerhande is het voorgoed gedaan: een Zwerfboek blijft zijn lezer trouw tot aan het slot.

Maar daarna mag u het wel weer de vrijheid geven. We doen daartoe zelfs een warme oproep: als het boek uit is, laat het dan opnieuw achter in een Zwerfbibliotheek, om het even op welke Zwerfboekenlocatie. De volgende enthousiaste lezer zal u daar dankbaar om zijn. En zelf neemt u ineens een volgende titel mee.

We starten met 4 pleisterplaatsen verspreid doorheen de stad. Het station, de 2 campussen van het ziekenhuis en het stadskantoor staan allemaal heel genereus een stukje van hun wachtruimte aan ons af.

Veel plaats nemen onze kastjes niet in, maar opvallen zullen ze desondanks zeker wel doen. Hun vormgeving is namelijk uniek. Trouwe bibliotheekbezoekers zullen onmiddellijk opmerken dat ze zich als echte Turnhoutse minibibliotheken hebben vermomd. Net als de bibliotheek zelf dragen ze trots de tekening waarmee striptekenaar Lectrr op een voormalig schoolgebouw met verve een bibliotheekstempel drukte. En ook de boeken dragen altijd nog iets van hun herkomst met zich mee: de enige echte Turnhoutse Zwerfboeken dragen een logosticker met, jawel, diezelfde tekening van Lectrr. Een kwaliteitsgarantie van de bibliotheek.

Minstens in de beginfase verhogen we de gebruiksvriendelijkheid door ook in de bib een “deponeerplekje” voor Zwerfboeken in te richten, vanwaar we ze zelf weer naar hun kastjes transporteren. Als u dus geen van de andere pleisterplaatsen frequenteert en u bovendien dankzij onze Zwerfboeken de zin in lezen waarachtig te pakken heeft gekregen, dan is het een uitmuntend idee om met uw vondst naar de enige echte Turnhoutse bibliotheek af te zakken: zij is immers een reusachtige aanvulling op onze zwervende kastjes.’

In Het Nieuwsblad licht Lieve Quadflieg, consulent marketing en klantenrelaties van de bibliotheek de actie toe: ‘In de Zwerfbibliotheken staan geen stukgelezen boeken die de bib niet meer voor uitleen geschikt vindt. Het zijn integendeel toptitels die nood hebben aan een tweede leven. Hun eerste leven was dat van een “sprinter”, en sprinters zijn altijd boeken waarvan de bibliotheek hoge verwachtingen heeft. Ze worden in meerdere exemplaren aangekocht en circuleren razendsnel, met een maximale uitleentermijn van een week. Maar als ze eenmaal over hun hoogtepunt heen zijn, is het grote aantal in de bibliotheek niet meer echt nodig. En dan zijn deze boeken rijp voor een carrièrewending.'

Lieve Delvaux, dienst Communicatie van het AZ Turnhout: ‘We willen ons met de Zwerfbibliotheek vooral richten op patiënten die gedurende een langere periode opgenomen zijn. Maar ook bezoekers, ambulante patiënten of medewerkers kunnen boeken meenemen.’

Schepen Eric Vos: ‘Met dit project spelen we een pioniersrol in Vlaanderen. We hopen dat veel gemeenten volgen.’

Beluister ook het korte interview met Lieve Quadflieg op Radio 2.Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie