HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Truuske Sanders krijgt lintje bij afscheid
27-11-2012
Afgelopen vrijdag is Truuske Sanders tijdens haar afscheidsreceptie benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau.  Ze ontving het lintje van de burgemeester van Oegstgeest. Truuske Sanders gaat met pensioen na een loopbaan van meer dan 45 jaar in het openbaar bibliotheekwerk.
Truuske Sander is vanaf 1966 werkzaam in de bibliotheeksector, aanvankelijk als filiaalleider van de bibliotheken in Gorinchem en Leiden. Op 1 februari 1974 trad zij in dienst bij het NBLC (de voorloper van de huidige VOB) en vanaf 1 januari 2010 bij het Sectorinstituut Openbare Bibliotheken. Ze heeft zich tijdens haar carriere met name ingezet voor het jeugdbibliotheekwerk en leesbevordering voor de jeugd. De laatste jaren was ze bij het SIOB werkzaam als programmaleider van BoekStart.

In een interview op Leesplein, april dit jaar, zegt Sanders, terugkijkend op haar loopbaan, onder andere: 'Leesbevordering voor hele jonge kinderen was van meet af aan mijn passie. Op de internationale kinderboekenbeurs in Bologna speurde ik naar tekstloze prentenboeken. De eerste lezing die ik hield, voor een vader- en moedercursus, ging over het belang van voorlezen aan en zingen met hele jonge kinderen. Ik heb Boekenpret doorontwikkeld en landelijk uitgerold in de jaren negentig, en na tien jaar de landelijke coördinatie overgedragen aan Biblioservice Gelderland. Nu ben ik een van de projectleiders van BoekStart, dat lezen met kinderen van 0-4 jaar bevordert. Zo´n tachtig procent van de basisbibliotheken doet inmiddels mee. Zo is de cirkel rond. Kinderen hebben recht op kansen, dát is mijn drijfveer. In het dorp waar ik vandaan kom, was veel industrie en in de arbeidersgezinnen waren nauwelijks of geen boeken in huis. Maar er was de Nutsbibliotheek, die een wereld opende voor de kinderen daar. Bij de laag opgeleide gezinnen in Nederland zijn boeken in huis nog steeds zeer schaars. Terwijl al het wetenschappelijk onderzoek aantoont hoe belangrijk voorlezen in de eerste vier jaar is voor de taalontwikkeling. (...) 
‘Ik heb in de jaren zeventig eerst de grote opbouw meegemaakt, het aantal vestigingen schoot als paddenstoelen uit de grond. Nu wordt er vanuit de bibliotheekbranche veel geïnvesteerd in het digitale aspect, maar helaas gaat dat ten koste van het aantal vestigingen. Beleidsmakers denken dat alles digitaal kan, maar dat kan zeker niet op dit moment. Ten eerste moet er inhoud zijn om erop te zetten en ten tweede moeten mensen op weg geholpen worden in de wereld van kennis en literatuur. Dat kan het beste met fysieke boeken. Kinderen moeten uitgedaagd worden om het plezier in lezen te ontdekken. (...)  Boeken en kennis daarover zijn zo nodig, terwijl bij de opleiding alle specialisaties verdwenen zijn. Ook de service gerichte hoogopgeleide bibliothecaris is verdwenen uit de frontoffice. De secties jeugdbibliotheek zijn verdwenen. (...)
Ik wil graag weer een wettelijke basis voor het bibliotheekwerk en weer een hele goede bibliotheekopleiding, zowel op MBO- als op HBO-niveau.'

Tijdens de afscheidsreceptie van Truuske Sanders gaf prof. dr. Helma van Lierop (hoogleraar kinder- en jeugdliteratuur) de lezing ‘Een halve eeuw onderzoek naar lezen en jonge lezers’. De tekst van deze lezing is hier te vinden.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie