HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Boekenberg Spijkenisse opnieuw in de prijzen
30-11-2012
Het ontwerp van de Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse heeft bij de Houtarchitectuurprijs de derde prijs gewonnen.
Tijdens de Nationale Houtdag, op woensdag 28 november, werden in De Nieuwe Kerk in Den Haag de prijswinnaars van de Houtarchitectuurprijs 2012 bekendgemaakt en gehuldigd. Architectenbureau MVRDV won de derde prijs met haar ontwerp voor Bibliotheek Boekenberg Spijkenisse. Onlangs was de bibliotheek runner-up bij de verkiezing van Beste Bibliotheek van Nederland.

Voor de categorie Houtarchitectuurprijs werden dit jaar zevenenzestig projecten ingezonden. Deze categorie geldt voor bouwprojecten die de toepassingsmogelijkheden en eigenschappen van hout optimaal tot hun recht laten komen. Nieuwbouw Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) in Wageningen ontving de eerste prijs, gevolgd door Kaap Skil, museum van jutters en zeelui in Oudeschild (Texel).

Uit het juryrapport: ‘De Boekenberg is een heroriëntatie van de klassieke typologische vorm. Het ontwerp is haast een krachtige overdrijving van de traditionele boerderij. Het glazen dak wordt gedragen door een houten draagconstructie, waarvan de enorme, goed gedetailleerde spanten zich ritmisch herhalen. De houtconstructie bepaalt in hoge mate het architectonische beeld, evenals baksteen dat van buiten naar binnen doorloopt en zich verspreidt over vloeren, trappen, terrassen, wanden, plafonds en deuren. Van de sterkte-eigenschappen van de houten spanten is optimaal gebruikgemaakt. De brede lamellen vormen, bij schuin aanzicht, een gesloten massa. De tactiliteit ervan zet zich duidelijk af tegen de materialisatie van de gebouwen in de omgeving. Ondanks de extreme uitvergroting ontstaat een sympathiek gebouw met een grote mate van transparantie en tegelijkertijd openheid en toegankelijkheid. Een andere materiaalkeuze dan hout zou het gebouw zijn warmte en uitnodigende karakter hebben doen verliezen.

Naast het ontwerp is er veel aandacht besteed aan de detaillering en integrale inzet van hout. Het levert door CO2-vastlegging en warmtewering een belangrijke bijdrage aan de duurzaamheid van dit ontwerp. Het geheel resulteert in voorbeeldig houtgebruik getuigende van durf en pure Hollandse tegendraadsheid, die navolging behoeft.’


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie