HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Held Donkere kamer van Damokles alsnog vrijgesproken
30-11-2012
Een openbare rechtszitting in de Bibliotheek Alkmaar bracht na 54 jaar duidelijkheid in de zaak-Osewoudt.
Op 28 november vond in de vestiging Alkmaar de Bibliotheek Kennemerwaard een openbare rechtszitting plaats. Henri Osewoudt, de hoofdpersoon uit het boek De donkere kamer van damokles van W.F. Hermans stond er terecht. Osewoudt meende aan het einde van de Tweede Wereldoorlog vanwege zijn verzetswerk een held te zijn maar werd gearresteerd, opgesloten en beschuldigd van landverraad.

Leerlingen van de Jan Arentsz scholengemeenschap te Alkmaar speelden in de bibliotheek een rechtszaak na naar aanleiding van het boek. Een van de docenten acteerde als verdachte Henri Osewoudt. De leerlingen speelden voor de officieren van justitie, de advocaten en de lekenjury. De twee rechters waren echte rechters van de Alkmaarse rechtbank.

De officieren van justitie pleitten schuldig, op grond van gegevens uit het boek. Dorbeck is een hersenspinsel van Osewoudt, of Dorbeck heeft misschien wel bestaan, maar kan zelf verrader zijn geweest. Bovendien blijft hij verantwoordelijk voor zijn eigen daden. En hij heeft niet alleen NSB’ers en Duitse officieren gedood, maar ook zijn eigen vrouw.

De advocaten pleitten onschuldig, eveneens op grond van gegevens uit het boek. Dorbeck heeft bestaan, en hij was de opdrachtgever van wie Osewoudt mocht denken dat deze betrouwbaar was. Hij heeft ons land een grote dienst bewezen. Voor de moord op landverraders en een hoge Duitse militair kan hij niet worden veroordeeld want het was immers oorlog. En de moord op zijn vrouw kan niet worden bewezen.

De Alkmaarse scholierenjury ging mee in het pleidooi van de advocaten en hun mening werd gedeeld door de twee rechters. Er was sprake van een oorlogssituatie en de moord op zijn vrouw kan niet worden bewezen. Henri Osewoudt is onschuldig. Deze zei het in het boek al: ‘Ik zou liever een held wezen, maar ik weet zeker dat ik onschuldig ben’.

Vandaag vond de afsluiting plaats van de campagne Nederland Leest waarin de roman van Hermans centraal stond.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie