HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Lees Meer-campagne met online e-books van start
04-12-2012
Op maandag 3 december heeft Bibliotheek.nl als aftrap van de digitale bibliotheek de campagne Lees Meer gelanceerd. Tijdens deze campagne  wordt een selectie van 100 e-books gekoppeld aan een locatie of thema. De e-books kunnen online ('streaming') gelezen worden.
De Lees Meer-campagne maakt deel uit van een stappenplan van bibliotheken om het tijdelijk beschikbaar stellen van e-books te realiseren, zo stelt Bibliotheek.nl. (Zie voor dit stappenplan o.a. de Roadmap e-books)

Voor de campagne wordt gedurende zes maanden een selectie e-books gekoppeld aan specifieke locaties (alle NS-stations, bibliotheken, diverse musea en bezienswaardigheden in Rotterdam en Gelderland, zoals het Afrikamuseum, het Maritiem Museum en het Kröller-Müller Museum) en thema’s zoals koken, gezondheid, dieren en (wintersport)vakantie. Reizigers, bezoekers en anderen worden via posters (abri’s), flyers en online geattendeerd op de Lees Meer-campagne en kunnen via de url http://www.bibliotheek-leesmeer.nl/ of door het scannen van een QR-code toegang krijgen tot de online e-books, na zich te hebben geregistreerd. Zij kunnen bijvoorbeeld op het station of in de trein een reisverhaal (bijvoorbeeld De laatste trein naar Istanbul) of korte verhalen lezen.

De in het kader van Lees Meer aangeboden e-books zijn online toegankelijk voor zowel bibliotheekleden als niet-leden. De e-books zijn via een speciaal door BNL ontwikkelde web-based e-bookreader (webreader) te lezen.  Dit is een mini-website (op basis van HTML 5) die functioneert als een e-reader en die op alle smartphones, tablets en in de meest recente browsers op pc's werkt. De meeste e-readers met een browserfunctie zijn ook geschikt. Wifi geeft het optimale leesgenot, maar 3G volstaat in veel gevallen ook, aldus BNL.
Om gebruik te maken van de dienst dient men zich eenmalig aan te melden via www.bibliotheek-leesmeer.nl. De dienst is beschikbaar tot 1 juni 2013.
Aan de dienstverlening zijn voor de lezer geen kosten verbonden. Voor de e-booklicenties betalen de Bibliotheken aan de uitgevers een vergoeding. Iedere lezer kan tijdens de campagne maximaal 10 e-books lezen.

Volgens BNL hebben zich nog voordat de campagne live is gegaan al 2000 mensen geregistreerd. Diederik van Leeuwen, directeur BNL: 'Dit toont aan dat Nederland geïnteresseerd is in deze nieuwe manier van lezen. Hiermee maken bibliotheken een mooie start met het digitale lezen.'

Het primaire doel van de campagne is om te laten zien dat de Bibliotheek in beweging is. Het secundaire doel is het genereren van 'leads', zo stelde BNL eerder.

Er worden echter ook enkele kritische kanttekeningen bij de campagne geplaatst. Zo stelt Raymond Snijders in een blogpost: 'En nu ben ik misschien weer aan het zeuren maar kan iemand me uitleggen wat de logica is om locatiegebonden ebooks aan te bieden via een online streaming platform? Musea, bibliotheken en NS stations zijn zelf (meestal) niet uitgerust met internet dus als ik een poster zie van Lees Meer dan moet ik zelf maar internet bij de hand hebben? (...) En al die (tien)duizenden bibliotheekleden met ereaders die al jaren wachten op een ebook aanbod van de bibliotheken? Die zijn niet de doelgroep van deze campagne dus. Het idee is leuk, de campagne klinkt doordacht en ik twijfel er niet aan dat het een succes zal worden als het gaat om de marketingdoelen die erachter zitten. Als lezer van ebooks word je er echter niet wijzer van vrees ik en ook als promotie van het digitale lezen en ebooks zal het weinig opleveren. Daar heb je een uitgebreid aanbod voor nodig dat mensen kunnen lezen op het apparaat van hun keuze.'

Zie voor het aanbod in het kader van de Lees Meer-campagne de website Lees Meer.

Zie ook dit filmpje over de Lees Meer-campagne.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie