HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Bibliotheek Vlissingen viert feest
05-12-2012
Op 12-12-12 trakteert de honderd jaar bestaande bibliotheek de eerste honderd bezoekers op taart.
Honderd jaar geleden namen enkelen notabelen het initiatief tot het openen van een openbare leeszaal en bibliotheek in Vlissingen. Deze mijlpijl viert de Bibliotheek Vlissingen volgende week woensdag december met klanten en bezoekers. Vanaf 10.00 uur worden de eerste honderd van hen getrakteerd op taart, bovendien maakt iedereen die iets leent tot 16.00 uur kans op een e-reader. Er worden drie e-readers en zes cadeaubonnen voor een bibliotheekabonnement weggegeven.

Om 14.30 maakt een ballonnenclown zijn opwachting, hij maakt voor de kleintjes ballonfiguren. Van16.00 tot 17.30 uur is er feestelijk programma. Burgemeester René Roep opent een foto-expo, directeur Kees Hamann vertelt over honderd jaar Vlissings bibliotheekwerk, de winnaar van de luchtballonnenwedstrijd wordt bekend gemaakt er is muziek van de band Straight Ahead en er zijn hapjes en drankjes voor alle aanwezigen.

De voormalige Nutsbewaarschool in de Walstraat diende eind 1912 als locatie voor de eerste Vlissingse bibliotheek. Er was slechts één betaalde medewerker. De bibliotheek kocht haar eerste collectie boeken, nieuw en tweedehands, dankzij een jaarlijks beschikbaar bedrag van 350 gulden. Met de overname van boekerij De Vey kwamen daar 300 boeken bij. De bibliotheek is de afgelopen 100 jaar heel wat keer van plaats gewisseld. Ze betrok verschillende panden in de stad: Bellamypark (1921), de Badhuisstraat (1949), de Spuistraat (1972) en de Lange Zelke (1986).

Inmiddels is de bibliotheek uitgegroeid tot een organisatie met twee hoofdvestigingen, twee servicepunten, acht mediatheken op basisscholen, zes afhaalpunten in de stad en 34 medewerkers. De totale Vlissingse collectie bestaat uit circa 100.000 titels. Dankzij het provinciale bibliotheeknetwerk kan Bibliotheek Vlissingen gebruikmaken van de totale Zeeuwse collectie, die bestaat uit meer dan twee miljoen titels.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie