HomeNieuwsNieuwsoverzichtBericht
voetnoot
Reorganisatie bij Bibliocenter vanwege bezuinigingen
06-12-2012
Bibliocenter (Weert e.o.) ziet zich vanwege bezuinigingen genoodzaakt tot een reorganisatie waarbij bibliotheekvestigingen vervangen zullen worden door servicepunten in scholen.
Bibliocenter, dat de bibliotheekvoorziening verzorgt in de gemeentes Leudal, Maasgouw, Nederweert en Weert, heeft te maken met een bezuiniging van acht ton. De bibliotheekorganisatie streeft ernaar in haar werkgebied zoveel mogelijk bibliotheekvoorzieningen open te houden, omdat deze ten goede komen aan de leefbaarheid van de kleine kernen in haar werkgebied. Bibliocenter kiest er daarom voor om in die kleine kernen een aantal bibliotheekvestigingen te vervangen door servicepunten in basisscholen, die tijdens de bemande uren zullen worden gerund door vrijwilligers. De openingsuren van deze servicepunten zijn vaak gelijk aan de schooltijden. 

Directeur Liesbeth Vogelaar van Bibliocenter stelt dat de bezuinigingen ook consequenties zullen hebben voor het aantal arbeidsplaatsen. De oplossing zal in eerste instantie gezocht worden in vrijwillig vertrek of het afvloeien van personeel via natuurlijk verloop, maar eventueel zouden in laatste instantie gedwongen ontslagen ook niet uit te sluiten kunnen zijn.

De vestiging in Baexem is op 28 november gesloten en wordt vervangen door een servicepunt in basisschool Harlekijn, dat op 4 december is geopend. Deze kleinere bibliotheekvoorziening heeft een compacte en actuele collectie voor kinderen en volwassenen met boeken, tijdschriften en dvd's voor het hele gezin. In deze nieuwe bibliotheek is het gebruik van internet voor leden gratis.
De vestiging in Thorn is op 1 december dicht gegaan en wordt vervangen door een servicepunt in basisschool St. Josef dat op 12 december opengaat. Ook dit servicepunt krijgt een compacte en actuele collectie voor kinderen en volwassenen.
De bibliotheek in Roggel sluit op 24 december en wordt vanaf 7 januari een servicepunt waar vrijwillige medewerkers aanwezig zijn voor eventuele vragen en assistentie.
De vestiging in Ospel sluit op 7 december. Het is nog niet gelukt om de bibliotheek ergens anders onder te brengen. Bibliocenter is hierover in overleg met verschillende partijen.

In de grotere kernen in het werkgebied van Bibliocenter, Heythuysen, Maasbracht, Nederweert en Weert, blijven volwaardige vestigingen gehandhaafd.


Print deze pagina

Reacties op dit artikel (0)

Er zijn nog geen reacties.

Schrijf een reactie

Naam
E-mailadres (?)
Reactie
 

Gerelateerde informatie